Bensan ja dieselin hintaa nostavan päästökaupan valmistelu alkoi, muitakin keinoja pitäisi miettiä

Sunnuntai 21.2.2021 klo 15:50


YLE: Hallituksen suunnitelma liikenteen päästövähennyksistä keräsi huomattavan määrän näkemyksiä eri organisaatioilta ja myös yksittäisiltä kansalaisilta. Fossiilittoman liikenteen suunnitelman lausuntoaika päättyi perjantaina.Hallituksen suunnitelmassa käydään läpi keinoja, joilla liikenteen päästöt saataisiin puolitettua vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta.

Ministeriö kertoi aiemmin tällä viikolla, että se asettaa työryhmän arvioimaan kansallisen tieliikenteen päästökaupan toimeenpanoa ja aikataulua. Polttoaineen jakelijoita koskeva päästökauppa tulee, jos muut toimet eivät päästövähennyksiin riitä.

Asetettu työryhmä tekee myös ehdotukset yritysten ja kotitalouksien mahdollisista kompensaatiomalleista eli siitä, kuinka nousevat polttoaineen hinnat voitaisiin hyvittää yrityksille ja pienituloisille kansalaisille.

Suomen Yrittäjät: Tiekartan kolmannen vaiheen osalta on järkevä katsoa ensin mahdolliset kesällä 2021 EU:ssa ehdotetut toimet, kuten päästökaupan laajentaminen ja autonvalmistajien päästövelvoitteiden kiritykset uusille autoille, Suomen Yrittäjät kommentoi lausunnossaan.

– On epäselvää, miten ensimmäisen ja toisen vaiheen toimenpiteiden konkreettisia päästövähennysvaikutuksia voidaan arvioida jo tulevana syksynä, vaikka niiden tosiasiallinen toimeenpano tulee viemään aikaa, kommentoi Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood tiedotteessa.

Autoalan keskusliitto katsookin lausunnossaan, että liikenteen verotukseen, hinnoitteluun ja kotimaiseen päästökauppaan liittyvät päätökset tulisi siirtää ensi syksystä vuoteen 2023 tai 2024.

Lisää https://yle.fi/uutiset/3-11799159


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini