Tammikuun sunnuntai linjaa tulevaa

Torstai 28.10.2021 klo 8:24


Pitkällinen mullistus on loppusuoralla: sote-uudistuksessa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi muotoutuvat uudeksi. Vuoden 2023 alusta maakunnan hyvinvointialue on vastuussa siitä, että jokainen saa tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalveluiden ohella myös pelastustoimen palvelut. Julkisen toimijan ohella palveluita täydentävät jatkossakin yksityiset palveluntuottajat sekä järjestöt.

Kunnan ja uuden alueen yhteistyö erityisesti rajapintatoiminnoissa tulee olemaan merkityksellisempi kuin ymmärretäänkään. Kuntien toiminta-alue kapenee ja rahat vähenevät alle puoleen nykyisestä. Kuntaan jäävät jatkossakin sotetoimintojen kanssa yhteistyötä tekevät varhaiskasvatus- ja sivistystoimi, teknisen, vapaa-ajan, liikunnan, nuorisotyön sekä kirjaston palvelut -- näiden lisäksi aiempaa painavammin työllistämistoimet. Hyvinvoinnin edistäminen kuuluu edelleen keskeisesti sekä kunnan että alueen tehtäviin.

Pitkänsitkeän sote-uudistuksen tavoitteet ovat, että palvelut pelaavat hyvin yhteen, kaikenikäisiä koskien tarvittavan avun saa yhdellä yhteydenotolla ja ammattilaisen vastaanotolle pääsee seitsemän päivän sisällä hoidontarpeen arvioinnista. Lapsiperheiden palvelut tuodaan lähelle perheitä. Kuntien perhekeskuksissa neuvolan ohella moniammatillinen työryhmä sekä MLL, seurakunta ja muut kolmannen sektorin toimijat tarjoavat monipuolista tukea vanhemmuuteen.

Ikääntyneitä, omaishoitajia ja läheisiä varten ikäkeskukset vastaavasti eri työntekijöistä koostuvan työryhmän osaamisella mahdollistavat tutkimuksen ja hoidon, palveluohjauksen ja neuvonnan sekä tarvittavan avun saamisen lähellä ja nykyistä paremmin. Vammaispalvelut linkittyvät uusiin palvelukokonaisuuksiin.

Lisäksi uudistuksen tavoitteena on, että lähipalvelut toteutetaan siellä, missä ihmiset muutenkin asioivat. Toimipisteissä sosiaali- ja terveyspalveluja on tarjolla myös iltaisin ja viikonloppuisin. Lisäksi niitä täydennetään verkkopalveluilla sekä kotiin tuotavilla ja liikkuvilla palveluilla.

Näin meille valtakunnan tasolla luvataan, mutta lupaukset tullaan lunastamaan alueellisesti. Sote-uudistuksen onnistumisen edellytys on, että maakunnan kokoinen toimintakokonaisuus pystyy tarjoamaan alueen asukkaille lähipalveluita tarpeiden mukaisesti ja palvelut ovat saatavilla paremmin ja nopeammin kuin nyt.

Maakuntien valmistelevaa uudistustyötä tehdään jo nyt, mutta ensi tammikuussa järjestettävissä aluevaaleissa äänestäjät aloittavat lupausten lunastamisen. Äänestäjä valitsee ne päättäjät, joiden vastuulla uudessa aluevaltuustossa on tehdä lupauksista totta huolehtimalla kokonaisuuden ohella siitä, että omassa kunnassa palvelut pelaavat lupausten mukaisesti.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini