Tule tapaamaan 11-12.4 ja vastaukseni LSn kysymyksiin

Keskiviikko 9.4.2025 klo 21.00



Perjantaina S-Marketille klo 16-

Lauantaina K-Marketille klo 10-

Vastaukseni Lapuan Sanomien kysymyksiin ehdokkaille

  1. Kerro lyhyesti itsestäsi. Ikä, ammatti, harrastukset.
Helena Lahtinen 65 vuotta, terveydenhoitaja/ HTM, tässä vaiheessa lastenlasten hoito ja keikkatyöt, harrastuksina kirpputorit, elämäkerrat, puutarhanhoito
 
 2. Mikä on tärkein asia, johon haluat vaikuttaa Lapualla?
Kuntalain mukaisesti lapualaisten hyvinvoinnin edistäminen talouden resurssien rajoissa ja tarvittavien lähipalveluiden avulla sekä yhteistyössä hyvinvointialueen, Kymppi-yhtymän ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa
 
 3. Pitäisikö kännyköille olla kouluihin täysi kielto?
Kännykkäkieltolaki on valmistelussa eduskunnassa, kielto joko lain tai järjestyssäännön avulla on tarpeen.
 
 4. Nykyinen kaupunginvaltuusto linjasi alakoulun lakkautusperusteeksi oppilasmäärän tippumisen 30:een. Yhdytkö tähän näkemykseen? Miten kehittäisit alakouluverkostoa?
Lapsia syntyy liian vähän, 101 lasta eli viisi luokallista vuonna 2023. Valtuuston yksimielisen linjauksen mukaan päätöksenä on, että koulun toiminta lakkaa ja siitä tehdään päätös, jos oppilasmäärä on alle 35 oppilasta kahtena lukuvuotena peräkkäin, lisäksi yksittäisen alakoulun merkittävät investointitarpeet arvioidaan erillispäätöksessä. Alakoulujen tiloja tulisi käyttää huomattavasti enemmän kunnan, seurakuntien ja järjestöjen hyvinvoinnin edistämisen toimintojen tarpeisiin sekä alueen kyläläisten tapaamis- ja harrastuspaikkoina.
 
5. Miten tasapainotat kunnan taloutta, veroja korottamalla vai palveluja leikkaamalla? Kommentteja.
Kehittämällä talouden seurantaa, johtamista, varhaisempaa puuttumista ja ennaltaehkäisyä - nopea puuttuminen ja kuntoon laitto säästävät kustannuksia olivatpa kyseessä lasten, perheiden tai työyhteisön ongelmat, kaupungin kiinteistöt, laitteet tai tiet.
 
Kunnan palveluihin ja asukkaitten hyvinvointiin satsaaminen vahvistaa taloutta, lisää elinvoimaa ja houkuttelee asukkaita, osaamista, investointeja ja yrityksiä kuntaan.
 
 6. Lapualle on suunniteltu ja osin jo rakennettu tuuli- ja aurinkovoimaa. Tällä hetkellä isoin tuulivoimahanke on suunnitteilla Lamminnevalle. Mikä on kantasi hankkeeseen? Pitääkö kaupungin päättää tuulivoimaloiden etäisyydestä asutukseen nähden? Jos, niin mikä se on?
Hallitusohjelman kirjaus kansallisten etäisyyssääntöjen määritellystä ja käyttöönotosta on kesken. Ellei asia etene, järjestyssäännössä pitää linjata etäisyydestä tuulivoimalan koon ja pyyhkäisykorkeuden mukaan tai suositusten mukaan vähintään kaksi kilometriä.
 
 7. Lapuan kaupunki on lainoittanut ja tukenut tytäryhtiötään Simpsiönvuori Oy:tä muutamana viime vuonna noin 3,2 miljoonalla eurolla. Kantasi tähän. Miten Simpsiötä tulisi kehittää jatkossa ja miten suhtaudut tytäryhtiön tukemiseen jatkossa? Mikä on kantasi siihen, että kaupungin yhtiö pyörittää ravintolaa?
Simpsiönvuori Oy on Lapuan kaupungin täysin omistama tytäryhtiö, jota kaupunki on lainoittanut Kuntalain 129 §:n ja valtuuston päätöksen sekä omistajapoliittisten linjausten mukaisesti markkinahintaisella korolla ja kiinteistökiinnitysvakuuksin tavoitteena, että yhtiön toiminta kantaa itse itsensä. Liikuntalain mukaan kunnan tulee luoda edellytyksiä kunnan asukkaiden hyöty- ja kilpaliikunnalle liikuntapalveluiden sekä liikuntapaikkojen rakentamisen ja ylläpitämisen keinoin.
 
8. Miten parantaisit lasten ja nuorten hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia?
Lapualla on poikkeuksellisen hyvät harrastusmahdollisuudet monien liikuntapaikkojen, Musiikkiopiston, Kansalaisopiston, urheiluseurojen, yhdistysten ja seurakuntien kautta. Lisäksi Lapua on mukana valtakunnallisessa Harrastamisen Suomen malli - toiminnassa, jossa urheiluseurat, yhdistykset ja seurakunnat tarjoavat maksutonta harrastustoimintaa koulujen yhteydessä. Tarjontaa on, mutta enemmänkin taitaa olla ongelmana sopivan harrastuksen löytäminen jokaiselle. Koulujen vanhempainyhdistysten, Ohjaamon, Etsivän nuorisotyön, Kohtaamispaikka Ilonan, koulukuraattorin tai muiden työntekijöiden kautta löytyy apua ja tietoa palveluihin hakeutumisessa. Kouluterveydenhoitajana toimiessani harrastukset ja vapaa-ajan vietto olivat osa vuosittaisen terveystarkastuksen kartoitusta, toivottavasti hyvinvointialueella edelleen toimitaan samoin, jotta jokainen lapsi ja nuori pääsee haluamaansa harrastukseen. Hyvinvointialueen sosiaalityö ja kaupungin Kaikukortti auttavat maksuvaikeuksissa.
 
 9. Lapua haluaa lisää asukkaita. Pitääkö kaupungin pyrkiä saamaan muuttovoittoa ulkomailta?
Ensisijaisesti on vahvistettava kuntalaisten ja perheiden hyvinvointia ja tukea lapsiperheitä syntyvyyden lisäämiseksi. Lapualle jo muuttaneiden kielen oppimisesta ja kotoutumisesta on huolehdittava. Elinvoimainen kunta, jossa on tarvittavia palveluita eri ikäisille, tontteja ja asuntoja, kouluja, harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, houkuttelee asukkaita ja yrityksiä.
 
 
Jos olet ehdolla aluevaaleissa, vastaa seuraaviin kysymyksiin:
 
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue päättää siitä, miten sosiaali- ja terveyspalveluja alueella toteutetaan, esimerkiksi siitä, suositaanko lähipalveluja vai keskitetäänkö palveluja. Kuten tunnettua, hyvinvointialue on Etelä-Pohjanmaallakin melkoisissa talousvaikeuksissa.
 
Hyvinvointialueen luottamushenkilön tulee kyetä tekemään päätöksiä, jotka ovat koko alueen kannalta järkeviä ja kustannuksiltaan tehokkaita.
 
  1. Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joihin haluat vaikuttaa hyvinvointialueen luottamushenkilönä?
  • Kuntalaisten sotepalveluiden saaminen ja tarvittaessa lähipalveluina 1+ 7 mallin mukaisesti
    • Lapsiperheille neuvolat lähipalveluina, kotipalvelu ja lastensuojelussa tuki varhaisvaiheessa perheille laitossijoitusten sijaan
    • Vammaiselle henkilölle subjektiivinen oikeus laajasti vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin
    • Vanhukselle arvokas ja inhimillinen vanhuus, riittävät resurssit omaishoitoon ja kotiin annettaviin palveluihin, tarvittaessa hoivaan ja asumispalveluihin
  • Pelastustoimelle riittävät resurssit ja saumaton yhteistyö kuntien kanssa varautumisen ja huoltovarmuuden vahvistamiseksi
  • Hyvinvointialueen hallinnon keventäminen, päätöksentekoon vaikuttavuutta ja avoimuutta
 
 2. Keskitätkö palveluja lähipalvelujen kustannuksella, jos keskittäminen lasketaan taloudellisesti järkevimmäksi?
En usko konsulttien tekemiin laskelmiin. Olen itse vuosikymmenten mittaan tehnyt sairaanhoitajana ja terveydenhoitajana työtä vauvasta vaariin, terveydenhuollontarkastajana ja lisäksi vastannut yli kymmenen vuoden ajan perusturvajohtajana kahden eri kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista. Tuon kokemuksen perusteella tiedän, että ajoissa ja lähellä annettu hoito ja apu ovat tehokkainta, halvinta ja inhimillisintä kustannustenhallintaa. Samaa osoittavat valtakunnalliset tutkimustulokset, mutta keskittäminen vie aivan väärään suuntaan jopa vastoin alkuperäisiä soteuudistuksen tavoitteita, perustason vahvistamista ja nopeampaa hoitoon pääsyä.
 
 3. Vanhusten määrä lisääntyy. Missä heitä tulisi hoivata ja hoitaa, kun ympärivuorokautinen hoito on kallista.
Riittävä ja ajoissa annettu hoito ja apu kotiin myös illalla, viikonloppuisin ja öisin, pysyvät työntekijät ja omatiimit, kotikäynnit, omalääkäri ja maltilliset maksut sekä kunnon korvaus omaishoitajalle mahdollistavat kotona selviytymisen pitempään. Valtuustoaloitteemme Ikäihmisten hyvinvointikeskuksesta - jossa myös digineuvontaa sekä hyvinvointialueen seniorineuvola – mahdollistaisi monen ikääntyneen varhaisen avun ja hoidon saannin aiemmin. Vaikuttamistoimielimet (vanhus- ja vammaisneuvostot) pitää ottaa oikeasti mukaan ikäystävällisen kaupunkisuunnittelun, palveluiden, turvallisen ja esteettömän asumisen kehittämiseen. Ja jos kotona oleminen ei enää onnistu, on jokaisen päästävä omassa kunnassa ympärivuorokautisesti tuettuun asumiseen, jossa ruokailu, ulkoilu, hygienia ja inhimillinen yhdessäolo mahdollistetaan ja resursoidaan riittävästi.
 
 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini