Bensan ja dieselin hintaa nostavan päästökaupan valmistelu alkoi, muitakin keinoja pitäisi miettiä

Sunnuntai 21.2.2021 klo 15:50

YLE: Hallituksen suunnitelma liikenteen päästövähennyksistä keräsi huomattavan määrän näkemyksiä eri organisaatioilta ja myös yksittäisiltä kansalaisilta. Fossiilittoman liikenteen suunnitelman lausuntoaika päättyi perjantaina.Hallituksen suunnitelmassa käydään läpi keinoja, joilla liikenteen päästöt saataisiin puolitettua vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta.

Ministeriö kertoi aiemmin tällä viikolla, että se asettaa työryhmän arvioimaan kansallisen tieliikenteen päästökaupan toimeenpanoa ja aikataulua. Polttoaineen jakelijoita koskeva päästökauppa tulee, jos muut toimet eivät päästövähennyksiin riitä.

Asetettu työryhmä tekee myös ehdotukset yritysten ja kotitalouksien mahdollisista kompensaatiomalleista eli siitä, kuinka nousevat polttoaineen hinnat voitaisiin hyvittää yrityksille ja pienituloisille kansalaisille.

Suomen Yrittäjät: Tiekartan kolmannen vaiheen osalta on järkevä katsoa ensin mahdolliset kesällä 2021 EU:ssa ehdotetut toimet, kuten päästökaupan laajentaminen ja autonvalmistajien päästövelvoitteiden kiritykset uusille autoille, Suomen Yrittäjät kommentoi lausunnossaan.

– On epäselvää, miten ensimmäisen ja toisen vaiheen toimenpiteiden konkreettisia päästövähennysvaikutuksia voidaan arvioida jo tulevana syksynä, vaikka niiden tosiasiallinen toimeenpano tulee viemään aikaa, kommentoi Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood tiedotteessa.

Autoalan keskusliitto katsookin lausunnossaan, että liikenteen verotukseen, hinnoitteluun ja kotimaiseen päästökauppaan liittyvät päätökset tulisi siirtää ensi syksystä vuoteen 2023 tai 2024.

Lisää https://yle.fi/uutiset/3-11799159

Kommentoi kirjoitusta.

Heikki Peltolan erinomainen vastine IlPon päätoimittajan pääkirjoitukseen

Sunnuntai 24.1.2021 klo 17:22

Lukijoilta: Villapaidan väri

Ilkka-Pohjalaisessa päätoimittaja Markku Mantila tunnusti väriä 17.1. Maan tila -kolumnissa. Ei jää epäselväksi, vaikka olisi ”vähän onnellinen”, että sinimustaa villapaitaa tämä päätoimittaja ei pukisi päälleen missään tapauksessa. Eikä edes pimeässä, vaikkei kukaan näkisi.

Päätoimittajan mielestä Lapuanliike oli laittomuuksien ja väkivallan tielle lähtenyt sekopää porukka. Joka ei näin asiaa ymmärrä, on täysin historiaton. Eipä näin halveksivaa tulkintaa Lapuanliikkeestä ole nähty maakuntalehdessä ja päätoimittajan kynästä.

Jo vähänkin historiaa puolueettomasti tutkiva voi todeta, että Lapuanliikkeen toimet olivat jatkoa vuoden 1918 vapaussodan toiminnalle.

Neuvostoliiton sotilaallinen ja taloudellinen kasvu alkoi 1930-luvulla Stalinin hallinnon aikana. Tuolloin siellä oli myös vasemmistolaisia voimia, jotka tähtäsivät jatkuvan vallankumouksen periaatteen mukaisesti siihen, että vallankumous leviäisi keskeytymättä muhin maihin. Painetta oli siis jälleen kommunistisen järjestelmän saattamiseksi Suomeen. On kiistaton tosiasia, että peruslähtökohdistaan Lapuanliike oli isänmaalinen ja sillä on ollut vaikutus Suomen historiaan. Loppuvaiheissa sen toiminta lähti käsistä ja siten sen suuri kannatuskin katosi.

On erittäin ikävää, että Lapuanliikkeen toiminnasta ei haluta muistaa muuta, kuin loppuvaiheessa tapahtuneet ylilyönnit.

Yhdysvaltain tapahtumien jälkeen Lapuanliike on ollut monien puheissa. Pääasiassa vihervasemmiston taholta.

Puheissa on maalailtu äärioikeiston uhkaa demokratialle. Onpa Lapuanliikkeen järjestämää talonpoikaismarssia verrattu Yhdysvaltojen Capitolin mellakkaan. Tosin talonpoikaismarssilla ei menty hajottamaan paikkoja eduskuntatalossa.

Kutsuvierasaitiossa istuivat mm. Jean ja Aino Sibelius sekä V.A. Koskenniemi. Paikalla oli myös C.G.E. Mannerheim, sekä silloista valtion johtoa. Tähän kohtaan sopii ehkä vähän huonosti ”vähän onnelliset” kutsuvieraat.

Capitolin mellakkaa ei voi verrata talonpoikaismarssiin. joka näin tekee, se kertoo vain puhujan tarkoitusperistä.

Ilmastoasialle on käynyt samoin kuin Lapuanliikkeelle. Mopo on karannut täydellisesti käsistä. Sinänsä hyvä asia, ympäristön vaaliminen on muuttunut ilmasto hysteriaksi, uskonnoksi. Ja sillä on omat profeettansa.

Kiivaimmat profeetat vaativat julistamaan Suomeen ilmastohätätilan. Profeetat ovat saaneet kannattajansa villiintymään, on ilmastoahdistusta, eduskuntatalon pylväisiin kiipimistä, kadulla istumista.

Elämme äänekästä aikaa, monet pitävät melua itsestään. Silti maata pyörittävät hiljaiset työtätekevät naiset ja miehet, enemmistö. Pääasiassa profeetat ovat vihervasemmiston suunnalta, mutta löytyy heitä myös nykyään muistakin poliittisista suuntauksista. Tosin Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas toppuuttelee, ettei sittenkään kannata jättää lapsia hankkimatta ja lihaakin voi syödä.

Olennaisena osana ilmastouskontoon kuuluu ”anekauppa”, siis päästökauppa. Kun maksat, niin saat ”ilmastosynnit” anteeksi.

Vihreitten Heidi Hautala profetoi 2009, että Suomessa on lumettomat talvet 2020. Metsään meni, nyt Iltalehden uutisen mukaan Helsingissä kipataan ennätysmäärä lunta mereen. Uutisen mukaan siellä menivät helsinkiläisten sähköpotkukelkat lumen mukana mereen. Ja ilmeisesti muutakin tavaraa, kun öiseen aikaan kaikki lumiläjät on ajettava pois kaupungista. Näistä sitten syntyy mikromuovilauttoja mereen.

Tutkimusten mukaan nämä mikromuovilautat heijastavat auringonvaloa ja näin merivesi lämpiää normaalia enemmän. Tämä on yksi merkittävä syy ilmaston lämpenemiseen. Mutta Suomen maanviljelijäthän ne ovat Itämeren pilanneet ja nautakarja hönkii ilmaston lämpiämään.

Suomen nykyinen hallitus on uhraamassa turvetuotannon ilmastonmuutoksen alttarille. Täältä maaseudulta katoaa mittava määrä työpaikkoja, yrittämistä ja osaamista. Lisäksi tällä on merkittävä vaikutus kansantalouteen ja huoltovarmuuteen. Luovutaan käyttämästä omia luonnonvaroja. Tämä tulee vaikeuttamaan myös monilta osin ruoantuotantoa.

Kuiviketurvetta ryhdytään tuomaan, joko Virosta tai Ruotsista. Noissa maissahan ei turvetuotanto ole vaaraksi ilmastolle? Kuljetuskustannuksia syntyy rutkasti. Ei kuulosta enää lähiruoan tuotannolta. Joku voisi kutsua tätä ”vähän onnellisten” puuhaksi.

Kun oli pieni pakkasjakso, 30 prosenttia Suomen tarvitsemasta sähköstä tuotiin Venäjältä, Ruotsista ja Virosta. Taitaa ainakin Venäjällä hiili palaa sähkön tuotannossa, mutta väliäkös sillä, kunhan meillä ei vaan polteta turvetta.

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi on nostettava tuntuvasti bensan ja dieselin hintaa. Me täällä maalla asuvat joudumme maksumiehiksi. Hallituksen suunnalta on tarjottu kompensaatiota maalla asuville. Mahdoton yhtälö. Mutta tukiaisillahan me täällä maalla jo muutenkin elämme, näin ainakin pääkaupunkiseudulta on viestitelty.

Olisikohan tässä pintaraapaisua, miksi saattaa olla jonkinlaista liikehdintää hallituksen ajamaa politiikkaa vastaan? Kehotan kaikkia toimimaan demokraattisesti ja äänestämään. Niin voi vaikuttaa ja vaalit on pian.

Näin lopuksi uskonnosta tuli mieleen muuan lausahdus Tuntematon sotilas -elokuvasta, joka sopii ohjeeksi ilmastouskovaisellekin:

”Älä pelekää, mennähän rauhas, ei soo ihimises, soon suuremmas käres.”

Heikki Peltola

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää uutta vuotta 2021

Keskiviikko 6.1.2021 klo 16:22

En toivo sinulle elämää,
jossa ei ole vaivaa eikä haasteita,
sillä mitä sinä tekisit sellaisella elämällä.
Sen sijaan toivon,
ettei elämäsi valu hukkaan,
toivon sinulle kätten ja sydämen voimaa.
Että vilja kasvaisi aurasi jäljissä,
ruumiin ja sielun leipä
ja että olkien seassa vilkkuisi aina kukkia.

Jörg Zink

Kommentoi kirjoitusta.

PERINNELEIKIT LAPUAN TALOMUSEOLLA 8-19.7

Tiistai 9.7.2019 klo 19:24

Perinneleikit
( 08.07.2019 - 19.07.2019 12-14 )

Suositut perinneleikkiviikot Ränkimäen talomuseolla heinäkuussa. Omat eväät mukaan!

Liput: Vapaa pääsy.

Sijainti: Ränkimäen Talomuseo, Ränkimäentie.

Maanantai - perjantai klo 12-14 (ei viikonloppuna).

Kotisivu: www.facebook.com/groups/1668408786711553/

1 kommentti .

MITTUMAARIA!

Perjantai 21.6.2019 klo 18:18

Nyt on juhannus näin laulavi taivas, maa,
sitä lintuset livertäen haastaa
Pois painui jo pilvet metsän taa,
niin selkeä on ilma ja kukassa maa.

Näin seisovi kauniina luonto yhä,
sen täyttävi tuoksut ja rauha pyhä.
Tuo ihmisrintaan se onnen rauhaa,
-Nyt on juhannus!
Tahtoo se riemuiten laulaa.
– Viljo Kajava –

Kommentoi kirjoitusta.

HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ!

Lauantai 11.5.2019 klo 18:37

Äiti, minun täytyy jatkaa.
Joku kutsuu kulkemaan.
Täytyy taittaa taival matkaa,
vaikken tietä tunnekaan.
Siellä missä toisiansa
aallot vievät tansseihin,
siellä, veden loiskinassa,
siellä olen minäkin.

Siellä, missä korkealla
siintää pilvi sulavin,
siellä, sinipilven alla,
siellä olen minäkin.

Äiti, katso, kuinka kasvan!
Kuule, kuinka kohisen!
Minkä kasvoin viime vuonna,
tänään kasvan ohi sen.

Avara on taivaan syli.
Tuulen teitä purjehdin
Pääsky lentää pääsi yli:
siinä olen minäkin.

Älä pelkää. Tulen kyllä.
Tulen kyllä takaisin.
Iltatuulen hyväilyssä:
siinä olen minäkin.
– Anna-Mari Kaskinen –


Kommentoi kirjoitusta.

HYVÄÄ VAPPUA!

Keskiviikko 1.5.2019 klo 15:48

Kevätsointuja

[P.J. Hannikainen = Pekka Juhani Hannikainen, 1854-1924. Larin Kyösti = Kyösti Larson, 1873-1948.]

1. Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö,
Kevätvirsiä viidakko kaikaa.
Suli hanget ja nousi jo kukkien vyö.
Sinilaine jo lyö ja jo valkeni yö.
:,: Nyt on toivoon ja lempeen aikaa. :,:

2. Nyt rinnass' on lämpö, mi murtavi jään,
Joka huokuili henkeä hallan.
Ja se vaativi voittoa kirkkahan sään.
Elon onnea laulaa se enteillään,
:,: Kevättunteille tuottavi vallan. :,:

3. Nyt tunnen kuin sieluni siivet sais
Ja ma leivona nousta voisin.
Ja mun tahtoni talvesta ponnahtais
Ja mun riemuni oikean kaiun sais,
:,: Ja ma oikea laulaja oisin! :,:

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää pääsiäistä!

Maanantai 22.4.2019 klo 9:48

Pieni talitintti laulaa:
Talvi väistyy jo!
Joka päivä lämpimämmin
paistaa aurinko.

Huhtikuussa lämmin tuuli
puissa huminoi.
Lumi sulaa, kevään laulu
kaikkialla soi.

Leskenlehden keltahattu
kertoo riemuiten
väistynyt on talven valta,
valo voitti sen.


- Anna-Mari Kaskinen -

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalit on käyty, kuinkas nyt?

Maanantai 15.4.2019 klo 6:22

HS: Eduskuntavaalien tulosillasta tuli jännitysnäytelmä, jonka viimeinen näytös ratkeaa vasta, kun ääntenlaskun virallinen tulos kerrotaan keskiviikkona.

Perussuomalaisten vaalikiri vei sen vaalipäivänä suosituimmaksi puolueeksi. Ennakkoäänten ensimmäisissä tuloksissa perussuomalaisille oli tulossa nelossija vähän yli 15 prosentin ääniosuudella, mutta vaalipäivän äänet nostivat perussuomalaiset SDP:n kannoille.

Antti Rinteen demarit keräsivät ennakkoäänistä lähes 19 prosenttia, mutta vaalipäivänä opposition muutostuuli kuljetti Jussi Halla-ahon perussuomalaisia.

Punavihreät kaukana enemmistöstä

Punavihreä oppositio eteni eduskuntavaaleissa. SDP, vihreät ja vasemmistoliitto voittivat yhteensä viisitoista paikkaa, mutta varsinkin demareilla ja vasemmistoliitolla vertailukohtana ovat vuoden 2015 ennätyssurkeat vaalit.

Ammattiyhdistysliikkeen vahvalla tuella oppositiosta porvarihallitusta vastaan hyökännyt SDP jäi alle 18 prosentin ääniosuuden, mikä on SDP:n kaikkien aikojen toiseksi heikoin eduskuntavaalitulos.

Vaalitulos ei anna Antti Rinteelle mitenkään vahvaa valtakirjaa hallituksen muodostamiseen ja johtamiseen.

Punavihreä rintama keräsi yhteensä 76 kansanedustajaa. Siitä on vielä pitkä matka enemmistöhallituksen rakentamiseen.

Kokoomus ei lähde SDP:n apupuolueeksi

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo riemuitsi keväällä 2017 kuntavaalien kärkipaikasta. Huippukunto ei kestänyt eduskuntavaaleihin saakka, sillä kokoomusjohto kompasteli vaalitaistelun loppusuoralla.

Orpo sai kiittää kuntavaalien voitosta Helsingin ääniharavaa, pormestariksi noussutta Jan Vapaavuorta. Eduskuntavaalitulos voi johtaa kokoomuksen sisällä valta- ja suuntataisteluun Orpon sosiaaliliberaalien ja Elina Lepomäen markkinaliberaalien välillä.

Kokoomus lähtee hallitusneuvotteluihin vahvoista asemista. SDP:n Rinne tarvitsee enemmistöhallitukseen mukaan kokoomuksen tai keskustan, joten hallituspolitiikan suunnasta on odotettavissa vielä ankara vääntö.

Lisää: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006071751.html

Kommentoi kirjoitusta.

Huomenna tehdään tulevaisuutta

Lauantai 13.4.2019 klo 22:17

Viimeisten viikkojen aikana olen ollut lukuisissa työhaastatteluissa, seisonut kauppojen pihoilla tuulessa ja tihkussa, osallistunut paneeleihin tai muihin tapahtumiin, päivittänyt somea ja kotisivuja, vastaillut puhelimitse ja sähköpostitse yhteydenottoihin.

Olen kertonut omista tavoitteistani, perustellut ja vastaillut kysymyksiin, mutta ennen muuta olen kuunnellut ja kuullut niin monta epäkohtaa, joita olisi muutettava, jotta jokaisella olisi inhimillinen ja turvallinen elämä, uskallusta yrittämiseen ja perheen perustamiseen, työtä ja toimeentulo, apua, hoitoa ja hoivaa.

Yksin en olisi ehtinyt, osannut enkä jaksanut. Kotikulmilla Lapualla tukiryhmä on keksinyt, ehtinyt ja mahdollistanut niin paljon niin lyhyessä ajassa. Tukiryhmä on nähnyt vaivaa ja kerännyt varoja, koonnut ja purkanut telttaa ja tarvikkeita, paistanut lättyjä ja makkaroita, annostellut puuroa, tehnyt ilmoituksia, suositellut ja tsempannut.

Ystäväni eri puolilla ovat kannustaneet, kökkineet ja muistaneet sekä konkreettisesti että esirukouksin. Piiritoimisto on infonnut ja auttanut monin tavoin aikataulujen venyessä ja muuttuessa. Ehdokaskollegoiden kanssa on ollut hyvä tehdä yhteistyötä.

Huominen huolestuttaa, sen vuoksi on toimittava yhdessä. Koti, uskonto ja isänmaa ovat edelleen ne peruskivet, joiden varaan rakennettu tulevaisuus kestää.

Hyvää huomista on tehtävä NYT ja olen valmiina työhön, numeroni on 80

Jos haluat tutustua näkemyksiini

YLEn vaalikone https://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaali2019/11/ehdokkaat/490?lang=fi-FI

Vaalikone Omaishoitajat https://vaalikone.omaishoitajat.fi/ehdokas/helena-lahtinen/

Vaalikone Terveysehdokas https://www.terveysehdokas.fi/ehdokas/helena-lahtinen/

Vaalikone MTV https://www.mtvuutiset.fi/vaalikone

 Lastensuojelun keskusliitto, anna ääni lapselle https://www.lskl.fi/anna-aani-lapselle-ehdokkaat/

Vaalikone Iltasanomat https://www.vaalikone.fi/eduskunta2019/is/ehdokkaat/4181/

 

Kommentoi kirjoitusta.

Pienemmät investoinnit hyvinvointiin vai isommat ongelmien hoitoon

Lauantai 13.4.2019 klo 7:21

Hyvinvointitalous haastaa taloustieteen ylivallan hyvinvointipolitiikkakeskustelussa. Ainoastaan talouteen keskittyvä ajattelu tekee ennaltaehkäisevästä toiminnasta ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä kuluerän, josta huonoina aikoina ensimmäiseksi nipistetään. Kuitenkin hyvinvointiin, palveluihin ja koulutukseen tehdyt investoinnit vahvistavat koko yhteiskunnan perusrakenteita ja ovat edellytyksiä kestävälle talouskasvulle. Näiden investointien ansiosta voimme keventää verotusta ja mahdollistaa työllisyysasteen nousun.

Suomalaisen yhteiskunnan voima on aina ollut kaikista huolta pitäminen, yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys. Suomalainen arvopohja on edelleenkin se vahva perustus, jonka varaan rakennettu yhteiskunta kestää. Mitä paremmin me pystymme huolehtimaan jokaisesta kansalaisesta, sitä paremmin selviydymme koko kansakuntana tulevaisuuden haasteista.

Hyvinvointi ja talous kulkevat käsityksin. Hyvinvointiin tehdyt investoinnit ovat olleet merkittävä tekijä Suomen menestymiselle, olemme pienenä maana pärjänneet kansainvälisillä markkinoilla. Taito, osaaminen, työnteko ja mahdollisuuksien tasa-arvo ovat suomalaisia kilpailuvaltteja.

Meillä ei ole varaa suuriin terveyseroihin, lasten ja nuorten pahoinvointiin, turvattomuuden ja sosiaalisten ongelmien kasvuun, mielenterveyssairauksiin ja kakkostyypin diabeteksen lisääntymiseen. Meillä on oltava viisautta investoida vähemmän hyvinvoinnin edistämiseen kuin enemmän ongelmien hoitoon.

Toimittaja ja liikemies Sami Kuusela toteaa: “Se syy, miksi mä rakastan hyvinvointivaltiota on, että ilman turvaverkkoja kukaan ei uskaltaisi ottaa riskejä. Homma menisi rosvotaloudeksi. Sosiaaliturva, toisista huolehtiminen, sairaista huolehtiminen mahdollistavat sen, että meillä voi syntyä Supercellejä. Ihmiset voivat ottaa riskejä.”

Kommentoi kirjoitusta.

Osaaminen on Suomen kilpailuvaltti

Torstai 11.4.2019 klo 22:33

Korkea työllisyysaste on edellytys hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudelle. Suomen suurin kilpailuvaltti on osaaminen. Elinkeinoelämän kasvu ja uudistuminen edellyttävät vahvaa julkista panostusta tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin. Suomessa on osaamista digitalisaation, puhtaan teknologian, biotalouden, automatisaation, robotisaation ja terveysteknologian aloilla. Koulutukseen, tutkimukseen ja kehittämiseen panostaminen vahvistaa maamme kilpailukykyä.  Tutkimustoimintaa on suunnattava entistä enemmän hyödyttämään pk- ja mikroyrittäjiä, kotimaisia kasvuyrityksiä sekä teollisuusyrityksien uudistumista. Koulutusvientiä on lisättävä.

Uusiutuvista energialähteistä ja energiatehokkuudesta on tehtävä Suomen vientiteollisuuden kilpailuvaltteja. Ne luovat pohjan yritysten investoinneille ja kehittämistoimille.

Korkeakoulujen tehtäviin kuuluu opetus ja tutkimus ja niin sanottuna kolmantena tehtävänä yhteiskunnallinen vuorovaikutus, johon lasketaan myös tutkimustulosten ja uusien ideoiden kaupallinen hyödyntäminen eli innovaatiotoiminta. Innovaatiotoiminta perustuu laadukkaalle tutkimukselle, mutta keskiössä ovat kuitenkin yritykset, jotka kantavat taloudellisen riskin ideoiden tai tutkimustulosten kaupallistamisesta.

Suomi pienenä vientivetoisena maana elää innovaatioista. Mitä sujuvammin yhteistyö korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yritysten välillä toimii, sitä varmemmin meillä on mahdollisuuksia luoda kansainvälisesti kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluita.

Julkisen tutkimusrahoituksen on tuettava korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten sekä yritysten välistä yhteistyötä. Kokoomus on esittänyt vaaliohjelmassaan asteittaista 300 miljoonan euron tasokorotusta tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopanostuksiin. Jos rahoitus ohjataan oikein, kannustaa se myös yrityksien omien panostusten lisäämiseen.

Oppilaitosten ja elinkeinoelämän yhteistyötä on syvennettävä ja koulutuspaikkoja pitää kohdentaa kasvualoille ja työvoimapulasta kärsiville aloille. Elinikäisen oppimisen tarve korostuu, joten uudelleenkouluttautumisen ja koulutuksen täydentämisen pitää olla joustavaa. Koulutuksessa on huomioitava alueelliset tarpeet. Ammatillisen koulutuksen lähiopetuspäiviä on lisättävä, jotta jokainen nuori saavuttaa ammatissa tarvittavan osaamisen.

Kaikille työkykyisille on luotava työllistymisväylä. Työvoiman liikkuvuutta on parannettava ja pyrittävä ohjaamaan työnhakijat avoimiin työpaikkoihin. Välityömarkkinoita on kehitettävä uudistamalla sosiaalisten yritysten lainsäädäntöä ja edistämällä yhteiskunnallista yrittäjyyttä. Työttömyysturvan käyttö palkkatukena on mahdollistettava vaikeimmin työllistyvien kohdalla ja osatyökykyisen ja iäkkäämpien tuen on oltava nykyistä pitkäkestoisempaa. Opiskelijan tulorajoja on nostettava ja riittävän huoltajakorotuksen avulla helpotettava perheellisen opiskeluaikaista toimeentuloa.

Kolmannelle sektorille on ohjattava resursseja vaikeimmin työllistyvien, sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitsevien pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi, nuoret on huomioitava erityisesti. Työvoiman palvelukeskuksia (TYP) on vahvistettava.

Kommentoi kirjoitusta.

Arvot elävät arjessa

Keskiviikko 10.4.2019 klo 8:46

Aamun Ilkassa (10.4) on uutinen tekstinlukuvuorostani pyhäpäivän jumalanpalveluksessa, asia on mietityttänyt joitakin tahoja. Lapualaisen tavan mukaan kirkkovaltuuston jäsenet toimivat tekstinlukijoina aakkosjärjestyksessä.

Lapualla seurakuntavaalit on perinteisesti käyty puoluetunnusten alla, jokainen ehdokas jonkin puolueen listalla. En muista, että viime syksyn seurakuntavaaleissa olisi ohjeistettu ehdokkaina olevia seurakuntalaisia pidättäytymään seurakunnallisista luottamustehtävistä tai osallistumisesta seurakunnan tilaisuuksiin, vaikka juuri seurakuntavaaleja jääviys olisi koskenut.

Vaalien alla ehdokkaat listaavat menonsa omiin ilmoituksiinsa. Ilmoituksissa on mukana tilaisuuksia ja tapahtumia, joihin ehdokas osallistuu muiden ihmisten tavoin oman kiinnostuksensa ja harrastuneisuutensa mukaan.

Itselleni koti, uskonto ja isänmaa ovat niitä perusarvoja, joille jokapäiväisen elämäni ja eri luottamustehtävissä toimimiseni rakennan. Suomalaisena naisena voin harjoittaa omaa uskontoani, kulkea avopäin, ajaa autoa ja osallistua urheilutapahtumiin, joissakin maissa nainen saa raippoja tällaisesta. Koko Euroopan kivijalka on juutalais-kristillisessä arvopohjassa ja juuri meidän on näissäkin vaaleissa puolustettava tämän arvopohjan mukaisesti jokaisen – myös lasten ja naisten - ihmisarvoa, perhearvoja ja sosiaalista markkinataloutta.

Eri ehdokkaat ovat osallistuneet kuluneiden viikkojen aikana hyvin erilaisiin tilaisuuksiin tai järjestäneet niitä itse. Maaliskuussa osallistuin Seinäjoella ehdokkaan kevätseuroihin, joihin hän kutsui omalla ilmoituksella ja seurakunnan menopalstalla. Seurakuntakeskuksessa pidetyissä seuroissa puhui ehdokkaan ohella Helsingin entinen ylipormestari, loppuhartauden piti seurakunnan pappi. Väkeä oli runsaasti.

Viime viikonloppuna Lapualla pidettiin paikallisessa pubissa kiroiluiltamat, esikiroilijoiksi oli kutsuttu eri puolueiden ehdokkaita, ilmoitusten mukaan yhtenä Etelä-Pohjanmaan rovastikunnan seurakunnan pappi.

Kommentoi kirjoitusta.

Kokoomuksen sinivihreä verouudistus keventää sekä ansiotulojen että eläkkeiden verotusta

Maanantai 8.4.2019 klo 22:17

Kokoomus haluaa toteuttaa sinivihreän verouudistuksen, jossa verotuksen painopistettä siirretään ansiotuloverotuksesta haittaveroihin. Rakenteellisen muutoksen tavoitteena on parantaa työllisyyttä ja tavoitteena on 75 % työllisyysaste vaalikauden lopussa.

Ansiotuloveron kevennys on tähän yksi konkreettinen keino. Ansiotuloverotusta kevennetään vaalikauden aikana miljardilla eurolla. Toteutuksessa huomioidaan suhdannetilanne ja ajoitus päätetään asiantuntijavalmistelun pohjalta. Kevennys toteutetaan kautta linjan kaikille palkansaajille, koska työn verotus on haitallista kaikissa tuloluokissa. Kevennys kohdistuisi myös eläkeläisille.

Veronkevennys katetaan vastaavasi kiristämällä haittojen, päästöjen ja kulutuksen verotusta. Päästö-, haitta- ja kulutusveroja korotetaan, jotta työn verotusta voidaan laskea ja työnteon kannustimia parantaa. Tämä parantaa työllisyyttä ja vähentää suurinta eriarvoisuuden lähdettämme eli korkeaa työttömyyttä.

Sosiaaliturvan on seurattava kuluttajahintojen kehitystä kompensoiden ympäristö- ja haittaverojen kiristymistä. Tämänkin edellytyksenä on, että yhä useampi on töissä ja että työn verotus on keveämpää. Työn verotuksen keventäminen ja muun verotuksen kiristäminen toteutetaan asteittain ja muutokset tehdään huolehtien kilpailukyvystä. Kokonaisveroaste ei nouse. Rakenteellinen muutos, jolla halutaan nimenomaan parantaa Suomen kilpailukykyä.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Tulevaisuus on meidän, jos me tahdomme niin

Maanantai 8.4.2019 klo 5:52

Tulevaisuustutkijoiden mukaan suurten kaupunkien imu sisältää vastavirran mahdollisuuden. Ihmiset asuinpaikkavalinnoillaan ratkaisevat kuntien tulevaisuuden ja aluekehityksen suunnan. Ihmisten mukana kunta saa osaamista, luovuutta, palveluiden käyttäjiä ja tuottajia.  

Vastavirran imussa on kyse perusasioista, arjen sujuvuudesta, kohtuuhintaisesta asumisesta, osallisuudesta, lasten kouluista, harrastusmahdollisuuksista, palveluista, kaavoituksesta ja toimivista liikenneyhteyksistä sekä työmahdollisuuksista ja verkostoista. Työn riippuvuuskin paikasta vähenee digitaalisten alustojen sekä liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien myötä. Jos asukkaat viihtyvät ja haluavat rakentaa elämänsä omassa asuinkunnassaan, käynnistyy hyvän kierre.

Vastavirran imussa on kyse kipinästä. Siellä syttyy, missä on kipinää. Sanat muuttuvat teoiksi, teot toiminnaksi, toiminta elinvoimaksi, elinvoima kasvuksi ja hyvinvoinniksi. Jo pelkkä julkinen ja yksityinen puhe omasta kunnasta ja alueesta muokkaa ilmapiiriä.

Puhummeko me ylpeästi vai vähättelevästi, mahdollistavasti vai rajaavasti? Olemmeko me rakentavia vai nakertavia, uutta luovia vai tukahduttavia? Luottamus avaa ovia seiniin.

Meistä jokainen on omilla valinnoillaan ja puheillaan päättäjä ja vaikuttaja, oman ja yhteisen tulevaisuuden tekijä.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Lähisuhdeväkivallan vähentämiseksi keinoja ja asennemuutosta

Perjantai 5.4.2019 klo 7:28

Kodin tulisi olla aina turvallinen paikka. Kuitenkin liian moni suomalainen joutuu kokemaan perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa. Lähisuhdeväkivallasta on kyse, kun väkivallan tekijä on esimerkiksi nykyinen tai entinen kumppani, perheenjäsen tai muu läheinen ihminen. Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen perusteella Suomessa naiset kohtaavat lähisuhdeväkivaltaa EU-maista toiseksi eniten.

Jos koti muuttuu vaaralliseksi, on yhteiskunnan tarjottava suojaa. Turvakotipaikkojen riittävästä määrästä ja alueellisesta saatavuudesta on huolehdittava, Vaasassa, Kokkolassa ja Seinäjoella turvakodit toimivat. Turvakotien rahoitusta on kuluvalla kaudella kasvatettu 70 % ja paikkoja lisätty noin 30 vuoden 2018 loppuun mennessä. Tämä ei riitä. Vielä on tehtävää, jotta jokainen apua tarvitseva saa suojan ja tukea aina silloin kun hätä on suuri. Apua ja tukipalveluita tarvitsee sekä väkivallan uhri että tekijä. Lähisuhdeväkivallan kierteestä irtaantumisesta on tehtävä helpompaa ja erityisesti on panostettava ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen.

Omasta väkivaltaisesta puolisosta voi olla vaikea tehdä ilmoitus taloudellisen riippuvuussuhteen, yhteisten lasten tai mahdollisesti seuraavan väkivallan pelon vuoksi. Maksuttomat puhelinpalvelut ovat monelle ensimmäinen vaihe päästä pois väkivallankierteestä, mutta palveluiden tulee olla kaikkien tiedossa ja tarjolla ympäri vuorokauden.

Lähestymiskiellon merkitys on tärkeä, mutta nykyisellään kiellon rikkomisesta seuraava rangaistus ei ole riittävä ehkäisemään kiellon rikkomista. Kokoomuksessa on esitetty lähestymiskiellon vaikuttavuuden tehostamista sähköisen valvonnan avulla. Se soveltuisi erityisen hyvin tilanteisiin, joissa on kielto oleskelu tietyllä alueella.

Poliisin merkitys on iso väkivaltaan puuttumisessa. Poliisin tulee saattaa syyteharkintaan perheväkivaltatapaukset myös silloin, kun asianomistaja ei itse kykene tekemään rikosilmoitusta. Lähisuhteessa tapahtunut lieväkin pahoinpitely on aina virallisen syytteen alainen rikos riippumatta rikoksen tekopaikasta tai tekomuodosta; tämä tulisi tiedostaa nykyistä paremmin ja tietoisuutta on pyrittävä lisäämään neuvontaa parantamalla.  

Kokoomus on esittänyt lähisuhdeväkivallan kohdalla luopumista rikosasioiden sovittelusta. Sovittelun riskinä on, että uhri joutuu väkivallan tekijän painostamaksi seuraamusta määriteltäessä. Syytteen nostaminen ei ole riippuvainen uhrista eikä rikosseuraamuskaan saisi olla.

Lähisuhdeväkivalta jää liian usein piiloon, jos väkivallanteoista ei ilmoiteta poliisille. Lähisuhdeväkivaltaa ei koskaan ole vain asianosaisten välistä, sen vähentämisessä on kyse koko yhteiskunnan turvallisuudesta. Eri viranomaisten välisen tiiviin yhteistyön lisäksi tarvitaan yhteiskunnan asennemuutosta, jotta lähisuhdeväkivalta kaikissa muodoissaan saadaan jyrkästi kielletyksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Näillä yrittäjyystavoitteilla lisää työtä ja hyvinvointia

Keskiviikko 3.4.2019 klo 9:35

Edistetään reilua paikallista sopimista
Kun luottamus on kunnossa, yrittäjä ja työntekijä ovat samalla puolella. Paikallista sopimista on laajennettava ja sopiminen on mahdollistettava myös liittoon kuulumattoman luottamusvaltuutetun johdolla tehtäväksi. Luottamusvaltuutetulla on oltava tuki ja osaaminen paikalliseen sopimiseen saatavilla.

Ei veronkorotuksille! - Turvataan hyvät yrittämisen edellytykset
Yrittämisen ja omistamisen verotusta ei pidä kiristää ensi vaalikaudella. Talouskasvua ei saa vaarantaa kokonaisveroastetta kiristämällä. Verotuksen painopistettä on siirrettävä työstä ja yrittämisestä haittoihin ja päästöihin.

Huolehditaan osaavan työvoiman saatavuudesta lisäämällä työpaikkaoppimista
Tuetaan koulutussopimuksen käyttöä huolehtimalla ammatillisen koulutuksen riittävistä tuki- ja ohjausresursseista. Tehdään oppisopimuksesta yrittäjille houkuttelevampi vaihtoehto sallimalla palkan kehittyminen joustavammin osaamisen kertyessä. Vahvistetaan palkkatuella työnteon merkitystä maahanmuuttajien kotoutumisessa.

Työhön kannustava sosiaaliturva
Uudistetaan perusturvaa kokoomuksen yleistukimallin pohjalta kannustavampaan ja velvoittavampaan suuntaan. Parannetaan yritysten työvoiman saatavuutta tekemällä lyhyempienkin työkeikkojen vastaanottaminen työttömällä houkuttelevammaksi. Töitä on tehtävä, jos töitä on tarjolla.

Helpotetaan ulkomaisen työvoiman saatavuutta
Luovutaan ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta. Vahvistetaan reilujen työehtojen noudattamisen valvontaa. Edistetään osaavan työvoiman saantia myöntämällä ulkomaisille tutkinto-opiskelijoille valmistumisen jälkeen automaattisesti vähintään kahden vuoden oleskelulupa. Oleskelulupakäytäntöjä tulee edelleen sujuvoittaa. Tavoite on, että työluvan saa viikossa.

Poliittisia lakkoja kohtuullistettava
Pk-yrittäjä ei ole vastuussa eduskunnan tai hallituksen päätöksistä. On kohtuutonta, että kustannus pitkittyneestä poliittisesta lakosta työrauhan voimassa ollessa kuitenkin lankeaa yrittäjän maksettavaksi. Työmarkkinajärjestöjen on päivitettävä poliittisiin lakkoihin liittyviä pelisääntöjä. Jos järjestöt eivät pääse sopuun, on eduskunnan arvioitava lainsäädännön päivittämistä muiden Pohjoismaiden linjalle.

Parannetaan yrittäjän sosiaaliturvaa ja tasataan vanhemmuuden kustannuksia
Kokoomuksen yleistukimallissa joustavaan ja kannustavaan perusturvaan olisivat oikeutettuja myös itsensä työllistäjät sekä pienet yksinyrittäjät. Yrittäjille räätälöitäisiin oma malli aktiivisuuden seurantaan. Lisäksi vanhemmuuden kustannuksia tasataan siirtämällä vastuuta yksittäiseltä työnantajalta koko yhteiskunnan vastuulle.

Mahdollisuus uuteen alkuun
Haluamme, että rehellinen yrittäjä pääsee myös konkurssin jälkeen nopeasti uuteen alkuun. Esimerkiksi viranomaisprosesseja tulee uudistaa niin, että konkurssi ei estä viranomaisrekistereihin pääsyä tai elinkeinoluvan saamista. Vanhan liiketoiminnan velat eivät saa estää uuden liiketoiminnan aloittamista. Erilaisia maksukyvyttömyystilanteita koskevia menettelyjä tulee kehittää edelleen yhä joustavammiksi

Jatketaan norminpurkua
Jatketaan norminpurkutyötä, lupaprosessien sujuvoittamista ja toteutetaan yhden luukun periaate elinkeinotoiminnan, työpaikkojen luomisen ja alkutuotannon toimintaedellytysten edistämiseksi. Tempoilevaa lainsäädäntöä ja kansallista ylisääntelyä elinkeinotoiminnassa pitää välttää.

Lisätään rehtiä kilpailua
Poistetaan yritysten välisen kilpailun esteitä, avataan markkinoita ja helpotetaan markkinoille pääsyä. Vahvistetaan EU:n sisämarkkinoita ja edistetään uusien kauppasopimusten solmimista. Vahvistetaan kilpailuviranomaisten resursseja valvoa rehdin kilpailun toteutumista. Edellytetään julkisilta tilaajilta vastuuta hankintojen yhteydessä huolehtia myös markkinoiden toimivuudesta. Kuntaomisteiset yhtiöt eivät saa vääristää kilpailua markkinoilla.

Kommentoi kirjoitusta.

Ettei yksikään hukkuisi

Perjantai 29.3.2019 klo 14:12

Viime päivien pedofiliauutisointi on järkyttänyt ihmisiä syvästi. Kyseessä ei ole katastrofi jossain kaukana, vaan kauheus lähellä, keskellä meitä. Resurssien vähentämisistä huolimatta poliisi on onneksi onnistunut selvittämään rikosvyyhtiä oikeustoimia varten.

Poliiseja tarvitaan lisää. Tarvitaan turvaamaan arkea ja sen ohella riittävästi resursseja erikoistumaan verkossa tapahtuvaan pahan leviämiseen sekä päihteiden kuin väkivallan ja näiden sairaiden ilmiöiden selvittämiseen ja kitkemiseen.

Uusia toimintatapoja tarvitaan. Kaikki lasten ja nuorten parissa työskentelevät tahot tarvitsevat tiivistyvää yhteistyötä ja salassapitosäännösten oikeaa tulkintaa lapsen hyvinvoinnin, ei työntekijäryhmien näkökulmasta. Nyt tarvitaan varhaiskasvatuksen ja koulun henkilöstön, neuvolan, perhetyön, sosiaalitoimen, lääkärivastaanottojen, harrastustoimijoiden, kauppojen, kaikkien lasten ja perheiden parissa toimivien yhteistyötä, uusia toimintatapoja ja valppautta näiden sairaiden ilmiöiden havaitsemiseksi. Tarvitaan rohkeutta nähdä, uskallusta puuttua ja keinoja edetä asian hoitamiseksi.

Kaikkein eniten tarvitsee tukea perhe, tavallinen perhe arjen jaksamiseen, omien lastensa ja kaverienkin lasten kasvattamiseen ja erityisesti lasten suojaamiseen somen vaaroilta. Lapsen hyvinvointi voi olla uhattuna kotona ja omassa huoneessakin, elleivät vanhemmat ole tietoisia lapsen tekemisistä. Vanhempien jaksaminen ja parisuhteen hyvinvointi pitävät perheen koossa ja auttavat jakamaan kasvatusvastuuta arjen puristuksessa.

Suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointi ja vauraus on rakentunut kodin, uskonnon ja isänmaan kivijalan varaan. Nämä vanhanaikaisiksikin leimatut arvot ovat edelleen kuin kaurapuuro ja ruisleipä, jokapäiväiset ja kotimaiset voimanlähteet.

Oikea suvaitsevaisuus ei ole kaiken sallimista, se on kaiken väärän sietämättömyyttä, se on toisen ihmisen kunnioittamista, lähimmäisen rakastamista ja heikommista huolta pitämistä.

Kommentoi kirjoitusta.

Lapsen turvallisuus on aikuisten käsissä

Torstai 28.3.2019 klo 7:15

YLE: Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee viittä suomalaista laajassa lasten hyväksikäyttöön liittyvässä kokonaisuudessa. Poliisin epäilyksen mukaan Suomessa on tuotettu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia.

KRP:n rikosylikomisario Sari Sarani pitää tapausta moni tavoin poikkeuksellisena.

– Tässä yksittäisessä kokonaisuudessa takavarikoidun materiaalin määrä on ihan valtava. Poikkeuksellista on sekin, että tässä on pitkään yhdessä suunnitelmallisesti toiminut epäiltyjen joukko ja asianomistajat ovat olleet samat niin pitkään samoilla epäillyillä.

Sarani uskoo, että muualla maailmassa olevaa raakaa väkivaltaa sisältävää lapsen seksuaalista hyväksikäyttömateriaalia on yhtä lailla täällä Suomessa, mutta se ei vain tule viranomaisten tietoon.

---

– Pahuus ei todellakaan ole maailmasta poistumassa, se saattaa ehkä olla jopa lisääntymässä, Sarani sanoo.

Tietoverkkojen kautta myös uhrin groomaaminen on helpompaa. Groomingilla tarkoitetaan tapahtumaketjua, jossa yleensä aikuinen valmistelee lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä. Tämä tapahtuu usein esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa.

– Groomaaminen alkaa heti, kun älylaite otetaan käyttöön. On tyypillistä, että jo 6–7-vuotiaille tulee näitä aikuisviihdemateriaali- tai CAM-materiaalipläjäyksiä.

Lasta pitää varoittaa jo hyvin varhain

Saranin mukaan tehokkain tapa ennaltaehkäistä tämän alan rikollisuutta olisi lisätä kaiken ikäisten ihmisten tietoisuutta asiasta. Ongelman olemassaolo ja digitaalisen maailman vaarat pitäisi tiedostaa nykyistä paremmin.

---

Lisäksi ihmisille, jotka ovat seksuaalisesti kiinnostuneita lapsista, tulisi Saranin mukaan tarjota apua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Sarani kehottaa vanhempia kertomaan asiasta omille lapsilleen jo hyvin varhain, jotta lapset osaisivat itse suojautua mahdollisimman nuorella iällä. Saranin mukaan lapselle pitää kertoa, millaisia riskejä verkossa on ja että maailmassa on tällaisia rikollisia, jotka saattavat koska tahansa ottaa yhteyttä kehen tahansa.

Vanhemmat, päivähoito ja varhaiskasvatus, koulu, sosiaalityö,terveydenhoito, harrastustoimijat - kaikkia tarvitaan, yhdenkään lapsen ei pidä joutua tällaisen kohteeksi!

Lisää https://yle.fi/uutiset/3-10709725

Kommentoi kirjoitusta.

Tiet on saatava kuntoon!

Keskiviikko 27.3.2019 klo 8:11

Henkilövahinko-onnettomuuden hinta on noin 308 800 euroa ja omaisuusvahingoissa keskimäärin 2 200 euroa (Trafi 2016). Tutkimusten mukaan kuntien maksettavaksi kohdistuu noin 15- 20 % kustannuksista pelastus-, terveys- ja sosiaalitoimen menoina. Vuonna 2018 Etelä-Pohjanmaan onnettomuudet maksoivat noin 62,5 milj. euroa, josta kunnalle kohdistuvien kustannusten osuus on noin 12,5 milj. euroa. Pitempikestoisia kustannustietoja tulevien vuosien osalta esimerkiksi vammautumisen, eläkkeiden ja vastaavien kustannusten osalta ei ole.

ELY-keskuksien vastuulla on maanteiden, kävely- ja pyöräilyväylien kunnossapito ja parantaminen. Kaikki työt tilataan urakoitsijoilta ja pääurakoitsija vastaa työstä. Ennen vanhaan tiemestari vastasi alueestaan, nyt toimitaan enemmän hankintayksikkönä. Rahat on höylätty ja henkilöstö ohennettu olemattomiin.

Urakkatarjouksiin sisältyvät normaalin hankintakäytännön mukaan laatuvaatimukset, mutta laatua ei kyetä seuraamaan riittävästi.

Haasteellisissa keliolosuhteissa kustannussäästöjen pompottelu johtaa lähtöjen lykkääntymisiin, halvempaa on ottaa sakko kuin lisätä aurauskertoja esimerkiksi pitkittyvän lumisateen aikana. Onnettomuuksista aiheutuvat kulut kaatuvat toisten maksettaviksi.

Vanhusten asumispalveluiden tavoin tienpidon laadun seurantaan tarvitaan sama lääke, valvonnan lisääminen ja kovemmat sanktiot.  Tähän seurantaan tarvitaan kunnat, tien käyttäjät ja Liikenneturva. Jos laatu ei ole sitä, mistä on sovittu, ei pidä maksaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »