Suomalaisilla puukerrostaloilla maailmalle

Maanantai 11.9.2017 klo 19:32

YLE: Katja Lähtinen aloitti syyskuussa 2016 Vaasan yliopiston liiketalouden professorina erityisalanaan puurakentaminen.

Ensimmäinen vuosi viisivuotisesta professuurista meni ihmisiin, verkostoihin ja paikallisiin puurakentamisen eritystarpeisiin tutustuessa, sekä tieteellistä tutkimustyötä tehden.

Etelä-Pohjanmaan tahtotila kehittää puurakentamista saa professorilta kehut. Esimerkkeinä hän mainitsee alueella käynnistyneen CLT-tuotannon – tähän asti Suomessa on käytetty esimerkiksi itävaltalaista materiaalia, nyt tarjolla on kotimaista – ja lakean Sydänpuu-konseptin.

– Sydänpuu on uudenlainen avaus materiaalien välisen kilpailun ratkaisemiseen. Puuta vai betonia -keskustelu on mielestäni monissa tilanteissa ajan haaskausta. Kaikissa materiaaleissa on hyvät puolensa. Se, että otetaan niistä hyödyt ja tehdään myös rakentamisen prosessien uusiutumista edistävää yhteistyötä, on erittäin merkittävä avaus, Lähtinen sanoo.

Viennissä mahdollisuuksien ajat

Vienti kiinnostaa yrityksiä ja Lähtisen mukaan puurakentamisen alalla eletään nyt aikoja, jolloin sen suhteen voi tapahtua suuriakin esimerkiksi kasvavilla Aasian markkinoilla. Asenteissa ja tahtotilassa on otettu pitkiä harppauksia.

– Puu on materiaali, joka tunnustetaan ja on kestävän kehityksen mukainen.

Kuitenkin:

– Pitää osata kommunikoida myös niiden ihmisten kanssa, jotka kokevat, että puita ei saisi kaataa. Mietittävä, miten osataan kertoa, että suomalainen metsätalous on kansainvälisesti vertailtuna kestävää oli meillä sertifikaatteja tai ei – vaikka tietysti aina myös parantamisenkin varaa on. Tämä on pitkälti myös kommunikointikysymys.

Katja Lähtisen

kuuluu EPANET-verkostoon ja sen toimipaikka on Seinäjoen yliopistokeskuksessa. Lisää https://yle.fi/uutiset/3-9823129

Kommentoi kirjoitusta.

ERIÄVÄ MIELIPIDE 28.8.2017

Sunnuntai 3.9.2017 klo 20:35

Jätän eriävän mielipiteen Lapuan kaupunginvaltuuston kokouksen 28.8.2017 asiakohtaan 3 Kaupunkisuunnittelujaoston asettaminen sekä jäsenten ja varajäsenten valinta ajalle 1.6.2017- 31.5.2019.

 Perustelut:

Lapuan kaupunginvaltuusto on käsitellyt hallintosääntöä kokouksessaan 18.4.2017. Kokouksen tarkastetun pöytäkirjan mukaan asiakohtaan tehtiin muutosesitys kohtaan luku 2 § 2. ”

Valtuusto:

Luku 2 Valtuutettu Pekka Kivisaari esitti, että luvusta 2 § 2 Kaupunginhallitus, elinvoimajaoston tehtävistä kohdat 1. kaavoitusta ja kaupunkiympäristön kehittämistä ja 3. maankäyttöä siirretään 5. luvun 3 §:ään Teknisen lautakunnan tehtävät ja toimivallat, kohdat Tehtävät alle. Valtuutettu Pekka Kivisaaren esitystä kannattivat valtuutetut Marianne Hietala ja Virpi Myllykangas.

Valtuutettu Esa Rintala esitti, että elinvoimajaoston tehtävistä poistetaan kohta 4) muu elinvoiman kehittäminen.”

Muita muutoksia lukuun 2 ei tehty. Kaupungin puheenjohtajisto säilyi

Kaupunginvaltuuston kokous 18.04.2017 § 3, liite Lapuan kaupungin hallintosääntö, Säännöt ja ohjeet nro 361. Hyväksytty: Kv 18.4.2017 § 3 Voimaantulo : 1.6.2017  (http://julkaisu.lapua.fi/dweb/kokous/20171447-3.HTM, löydettävissä 28.8.2017)

Kaupunginvaltuusto on pitänyt kokoukset 15.5.2017, 5.6.2017, näissä kokouksissa ei asialistalla ole ko muutoksin tehtyä hallintosääntöä.

Kaupunginhallitus on pitänyt kokoukset 12.6.2017, 26.6.2017, 7.8.2017, 21.8.2017, näissä kokouksissa ei hallintosääntöä käsitelty eikä se ollut liitteenä. Hallitus on käsitellyt elinvoimajaostoa 12.6.2017 kokouksessaan, 18.4.2017 kvn käsittelemää hallintosääntöä ei liitteenä ollut (http://julkaisu.lapua.fi/dweb/kokous/20171467-4.HTM, löydettävissä päivällä 28.8.2017).

Samalla numerolla 361 ja voimaantulopäivällä löytyy kaupungin sivuilta toinen versio hallintosäännöstä, joka ei ole pöytäkirjan liitteenä, Lapuan kaupungin hallintosääntö, Säännöt ja ohjeet nro 361. Hyväksytty: Kv 18.4.2017 § 3 Voimaantulo : 1.6.2017 (https://www.lapua.fi/files/Tiedostot/Hallintosnt2017ver2.pdf, löydettävissä 28.8.2017)

Uusi, kuntavaaleissa  9.4.2017 valittu valtuusto piti ensimmäisen kokouksensa 5.6.2017, kolme iltaa kestävä koulutus aloitettiin 22.8.2017,  mutta materiaalia ei uusille valtuutetuille ole jaettu.

Luottamushenkilöiden olisi tullut saada uusin ja 18.4.2017 kokouksen päättämin muutoksin varustettu viimeisin versio hallintosäännöstä sekä kaupunginhallituksen että kaupunginvaltuuston käsittelyvaiheiden liitteeksi, jotta jokainen olisi voinut hahmottaa mistä ja kuinka päätetään. Ko. jaosto herätti ristiriitaisia näkemyksiä vaalien jälkeen ja sitä käytettiin keinona luottamuspaikkojen jakamiseksi ja lisäämiseksi. Tällä käsittelyllä asia ajettiin päätökseksi niin että erityisesti uusilla valtuutetuilla ei ollut kokonaiskuvaa ja käsitystä hallintosäännöstä ja sen merkityksestä päätöksenteon ja toiminnan organisoinnin ja toimivallan jaon välineenä.

Olen tulostanut koko hallintosäännön 27.8.2017 pöytäkirjan liitelinkistä paperiversioksi ja 28.8.2017 linkki on vaihdettu 28.8 valtuuston kokouksen jälkeen toiseen versioon (http://julkaisu.lapua.fi/dweb/kokous/20171447-3-2.PDF, löydettävissä 28.8.2017 klo 21.50).

 

Erityisesti huomioitavaa:

 1. Hallintosääntömuutokset olisi tullut tehdä ja tuoda toimielimen päättämien muutosten mukainen versio toimivaltaisen toimielimen kautta päätöksenteosta vastaavalle toimielimelle.
 2. Jaostosta päättäminen olisi tullut tehdä hallintosääntömuutoksena kaupunginhallituksen valmistelemana ja valtuuston päättämänä.
 3. Kaupungin kotisivuilla olevien pöytäkirjojen ja liitteiden on oltava ajan tasalla, ko. muutoksen teko valtuuston kokouksen 28.8.2017 ei ole hyvää hallintoa.

 

Lapualla 28.8.2017

Helena Lahtinen

kaupunginvaltuutettu, kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuustokauden ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus järjestettiin 27.8.2017!

Sunnuntai 27.8.2017 klo 18:31

Lämpimät kiitokset Lapuan Tuomiokirkkoseurakunta, Vaasan ortodoksinen seurakunta, Lapuan Vapaakirkko ja Lapuan Helluntaiseurakunta yhteisen jumalanpalveluksen järjestämisestä!

Valtuustokauden ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus

 Kristillisdemokraattien Lapuan paikallisosaston johtokunta esittää, että Lapuan evankelis-luterilainen seurakunta yhdessä lapualaisten kristillisten seurakuntien kanssa järjestää alkusyksyllä 2017 ekumeenisen jumalanpalveluksen, johon kutsutaan Lapuan kaupungin valtuustokaudeksi 2017-2021 valitut luottamushenkilöt. Vuoden 2013 alussa evankelis-luterilainen seurakunta järjesti ensi kerran jumalanpalveluksen aloitteemme pohjalta.

Satavuotisen Suomen juhlavuonna 2017 on tärkeämpää kuin koskaan muistaa se kristillinen arvopohja, jonka varaan itsenäisyytemme rakentui ja joka edelleen on viisauden lähde arjen elämässä ja päätöksenteossa.

Haluamme vahvistaa kotikaupungimme Lapuan ja kristillisten seurakuntien ja yhteisöjen hyvää yhteistyötä ja jatkuvaa aktiivista kanssakäymistä. Yhteistyön ohella haluamme korostaa rukouksen merkitystä päätöksenteossa jokaisen lapualaisen arkipäiväisenä apuna.

Virren 581 toisen säkeistön sanoin: ”Sovinnossa meidän suo maata rakentaa, että jokaiselle se kodin tarjoaa. Kädestäsi maamme siunauksen saa, ohjaa esivaltaa ja viisautta jaa.” 

Lapualla 12.6.2017

Kristillisdemokraattien Lapuan paikallisosasto ry

Kommentoi kirjoitusta.

Puoluekokous 18-19.8.2017 Seinäjoella

Torstai 17.8.2017 klo 21:18

Tervetuloa Pohojammaan syrämmehen Komiahan kaupunkihin Seinäjoelle!

Kristillisdemokraattien seuraava, 32. sääntömääräinen puoluekokous pidetään perjantaina 18.8. ja lauantaina 19.8.2017 Seinäjoella. Lisäksi on retkipäivä sunnuntaina 20.8.2017. Kokouksessa mm. pe 18.8. valitaan 2-vuotiskaudelle puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa sekä la 19.8. päätetään presidentinvaaleihin osallistumisesta.

Puoluekokousta voi seurata pe 18.8. sekä la 19.8. suorana netistä linkillä, mikä näkyy puoluekokouksen ajan www.kd.fi -sivulla.

Kommentoi kirjoitusta.

Kuntien rooli arvioitava uudelleen

Sunnuntai 9.7.2017 klo 21:41

YLE: Perustuslakivaliokunta antoi kesäkuun lopussa, jossa se totesi sote-uudistuksen valinnanvapausmallissa olevan. Samalla valiokunta totesi, että hallituksen tulisi arvioida uudelleen myös sitä, miksi kunnat eivät voisi toimia sote-palveluiden tuottajina.

Helsingin Sanomien jutussa Saarikko toteaa, että hänen mielestään perustuslakivaliokunta sanoi lausunnossaan asioita kolmella eri äänensävyllä: kuiskaten, todeten ja huutaen. Kuntien aseman arviointi on Saarikon mielestä vain kuiskaus, kun taas yhtiöittäminen huudahdus. Saarikon mielestä perustuslakivaliokunnan kannanotto kuntien asemasta oli siis vain kehotus perustella hallituksen kanta paremmin.

”En ole itse tuomassa sitä poliittiseen uudelleenarvioon. Suomi on muutakin kuin suuret kaupungit. Palveluiden vahvuus tulee siitä, että ne ovat isompien alueiden eli maakuntien vastuulla.” (Annika Saarikko, HS 8.7.2017)

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie toteaa kuitenkin Yle Uutisille, että pelkästään se, että perustuslakivaliokunta kehottaa harkitsemaan jotain asiaa uudelleen, on jo paljon sanottu. Perustuslakivaliokunta antaa tämänkaltaisia lausuntoja Lapintien mukaan ehkä kerran kymmenessä vuodessa.

Suomen kuuden suurimman kaupungin johto julkaisi kesäkuun puolessavälissä yhteisen kannanoton, jossa vaadittiin sote- ja maakuntauudistusta uuteen harkintaan. Lisää https://yle.fi/uutiset/3-9713827

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää Juhannusta, Johannes Kastajan päivää!

Perjantai 23.6.2017 klo 22:32

Oi, katsokaa, miten lainehet
niin kauniisti rantoja kaulaa!
Oi, kuunnelkaa, miten lintuset
niin kauniisti lehdossa laulaa!
Oi, ootteko nähnehet illan kuun
ja kuullehet kuisketta metsän puun,
min ylitse valkeat hattarat
suvitaivaalla vaeltavat?

Tai ootteko koskaan te painaneet
pään kesäistä nurmea vastaan,
kun heinäsirkat on helisseet
ja raikunut laulu rastaan?
Sinikellot tokko ne keinuivat,
lepinkäiset tokko ne leijuivat,
ja tuoksuiko kukkaset tuhannet? -
Sitä tuoksua unhota et.

Ja ootteko mennehet milloinkaan
te aamulla järven rantaan,
kun aurinko noussut on aalloistaan
ja paistanut valkosantaan?
Vesi välkkyikö tyynenä heijastuin,
sumun keskeltä nousiko seijastuin
sadun saaret, niemet ne terheniset? -
Sitä utua unhota et.

Eino Leinon runoelmasta

Hymyilevä Apollo

Kommentoi kirjoitusta.

Lapuan kaupunginvaltuustossa 5.6.2017 vahvistettu luottamuspaikkojen jako/KDn paikat 2017-2021

Tiistai 6.6.2017 klo 19:55

Suhteellisten vaalien vaalilautakunta                                             

Helena Lahtinen                                                            

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto                  

2. vpj.            Helena Lahtinen

 

Tarkastuslautakunnan varajäsenet

Jarmo Tupila

 

Keskusvaalilautakunnan jäsenet                               Varajäsenet

Sirpa Vieri                                                                      5. Soile Sinnemäki

 

Perusturvalautakunnan jäsenet                                 Henkilökohtaiset varajäsenet

Heli Matilainen                                                               Outi Hakala

 

Sivistyslautakunnan jäsenet                                      Henkilökohtaiset varajäsenet

Markus Tattari                                                                Kari Laine

 

Ympäristölautakunnan jäsenet                                  Henkilökohtaiset varajäsenet

Sirpa Vieri, vpj.                                                               Soile Sinnemäki

 

Kiinteistötoimitusten uskotut miehet

Kristiina Harju-Tupila

 

Lapuan kaupungin edustajat maakuntapäiville

Edustajat                                                                       Varaedustajat

Riitta Kangasluoma                                                        Helena Lahtinen

Puolueiden kannatus ja muutokset 2012 ja 2017 kuntavaaleissa/ Lapua

 

Äänimäärät -12 ja 17

Kannatus%  -12 ja -17

Muutos +/-

Paikkojen määrän muutos

Puolue

2012

2017

2012 %

2017 %

Äänimäärä

2012

2017

Kesk

2742

2767

36,2

37,1

+ 25

13

14 (+1)

Kok

2317

2256

30,6

30,3

-61

11

11

PS

956

771

12,7

10,4

-185

4

4

KD

602

720

8,0

9,7

+120

3

3

SDP

604

572

8,0

7,7

-32

3

2 (-1)

Vas

257

291

3,4

3,9

+34

1

1

Vihr

87

72

1,2

1,0

-15

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaalivoittajat: Keskusta + 25 ääntä, KD + 120 ääntä ja Vas + 34 ääntä

Viimeinen valittu on PSn edustaja (erotus  PS- KD 51 ääntä), ensimmäinen pudonnut SDPn edustaja  (2,1  vertauslukuvähennys)

 

Kommentoi kirjoitusta.

MARKKINATALOUS EI SOVI SOTEEN

Maanantai 15.5.2017 klo 22:00

HS: Maailman arvostetuimpiin taloustieteilijöihin kuuluva Jeffrey Sachs varoittaa Suomen päättäjiä sotkemasta markkinataloutta terveydenhuoltoon.

”En tunne teidän uudistustanne, mutta sen voin sanoa, että terveydenhuollon markkinat ei ole hyvä ajatus. Markkinatalous tarkoittaa epätasa-arvoa, ja erityisesti terveydenhuollossa se tarkoittaa mahdollisuutta monopolien syntymiselle ja kustannusten paisumiselle”, Sachs sanoo HS:n haastattelussa.

Sachsin mielestä Pohjoismaiden ja Kanadan terveydenhuoltojärjestelmät olisivat hyvä esikuva Yhdysvalloillekin. Ne ovat julkisesti rahoitettuja, kattavat kaikki kansalaiset, ovat tasa-arvoisia ja huomattavasti amerikkalaista järjestelmää halvempia.

”Yhdysvallat käyttää terveydenhuoltoon rahaa 18 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, mistä puolet on julkista ja puolet yksityistä rahaa. Pohjois-Euroopassa luvut ovat noin 10–12 prosenttia. Se on valtava ero”, Sachs sanoo.

”Järjestelmät tarvitsevat tietysti aina kehittämistä ja uusi teknologia tuo paljon muutoksia hoidon järjestämiseen. Mutta Suomen ja sen naapurimaiden järjestelmät ovat valtavan paljon parempia kuin Yhdysvaltojen terveydenhuolto. Niistä kannattaa pitää kiinni”, Sachs sanoo.

Sachs tunnetaan maailmalla ennen kaikkea kestävää kehitystä ja köyhyyden vähentämistä koskevasta työstään. Hän toimii Columbian yliopistossa myös terveyspolitiikan professorina. Oman maansa terveydenhoitojärjestelmää kohtaan hän on erittäin kriittinen.

”Yhdysvaltain terveydenhuollosta on muodostunut monopolisoitu puoliyksityinen järjestelmä, joka maksaa lähes tuhat miljardia dollaria enemmän kuin mitä järjestelmän pitäisi maksaa. Ylimääräiset kustannukset ovat noin viisi prosenttia suhteessa Yhdysvaltain bruttokansantuotteeseen. Se on valtava taakka jopa näin rikkaalle maalle”, Sachs sanoo.Lue lisää http://www.hs.fi/talous/art-2000005209224.html?share=3e3a7b6c783882f191bc831ba4c225ca

Kommentoi kirjoitusta.

Tiedote

Perjantai 5.5.2017 klo 21:38

NettiIlkan 5.5 julkaistun uutisen mukaan "Kokoomus oli neuvotellut pitkälle Ryhmä 10:n kanssa teknisestä vaaliliitosta", mutta lause ei aivan pidä paikkaansa: R10:lla ja Kokoomuksella oli allekirjoituksin vahvistettu ja yhteinen sopimus vaaliliitosta ja paikkajaosta.

Suullinen sopimus saattaa olla tulkinnanvarainen ja jälkikäteen hankalasti todennettavissa, mutta asianosaisten yhdessä tekemä kirjallinen sopimus sitoo osapuolia.

Ryhmä 10:llä on koko lailla tiedossa tilanteen kulku, mutta Kokoomus tiedottaneee toiminnastaan ja tekemiensä sopimusten sitovuuksista tarkemmin.

Ryhmä 10:n toiminta neuvottelujen aikana on ollut asiallista. KDn valtuutetut jatkavat työtä yhdessä R10:n valtuutettujen kanssa Lapuan ja lapualaisten hyväksi.

Äänimääristä:

Ryhmä 10:n yhteen laskettu äänimäärä on 2426 ääntä, Kokoomuksen äänimäärä pienempi 2256 ääntä ja Keskustan 2767 ääntä.

2017 vaaleissa KDn kannatus lisääntyi 118 ääntä (1,7 %) , mutta paikkamäärä ei lisääntynyt, vaalivoittajaksi ilmoittautuneen Keskustan äänimäärä lisääntyi 25:llä (0,9 %) ja sillä irtosi lisäpaikka epäreilun vaalijärjestelmän vuoksi.

15.5.2017 Neuvottelut kesken, ei tiedotettavaa.

Kommentoi kirjoitusta.

TORJUNTA-AINEIDEN VÄLTTÄMINEN JOPA KASVATTAISI SATOA

Tiistai 2.5.2017 klo 20:37

YLE: Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan jokseenkin kaikki maanviljelijät voisivat vähentää tuntuvasti kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä ilman, että heidän satonsa pienenisivät. Monilla ne suorastaan kasvaisivat.

YK:n ihmisoikeuskomissiolle laaditussa raportissa muistutetaan, että YK:n elintarvikejärjestön FAO:n mukaan jo nykyisin pystyttäisiin ruokkimaan yhdeksän miljardia ihmistä, elleivät köyhyys, epätasa-arvo ja resurssien epätasainen jakautuminen estäisi sitä.

Teollisuuden mukaan maailman kasvavan väestön ruokkiminen vaatii viljelmien tuholaisten, rikkakasvien ja kasvitautien kemiallista torjuntaa nykyisellä tavalla tai enemmänkin.

– Se on pelkkä myytti. Torjunta-aineiden lisäämisellä ei ole mitään tekemistä nälän poistamisen kanssa, sanovat YK:n raportoijat Hilal Elver ja Baskut Tuncak. Lue lisää http://yle.fi/uutiset/3-9590902

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitos veteraanit!

Torstai 27.4.2017 klo 20:00

Kansallinen veteraanipäivä on Suomessa sotaveteraanien kunniaksi 27. huhtikuuta vietettävä juhlapäivä ja yleinen liputuspäivä. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987[1] Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Ehdotuksen kansallisesta veteraanipäivästä teki pääministeri Kalevi Sorsa[1] ja asia vahvistettiin valtioneuvostossa kauhavalaisen  puolustusministeri Veikko Pihlajamäen esityksestä 1986.

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietettiin torstaina Lahdessa. Veteraanipäiväperinne alkoi Lahdesta tasan 30 vuotta sitten. Sen ja Suomi 100 -juhlavuoden vuoksi torstain tilaisuus oli tavallista näyttävämpi. Tunnelma messukeskuksessa oli harras ja koskettava.

Juhlapuheen piti Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka korosti sodan kokeneiden sukupolvien jättämää arvoperintöä ja myönteistä elämän asennetta. Niinistön mukaan veteraanit ja lotat menettivät paljon, mutta ovat antaneet nykypolville paljon enemmän. Presidentin puhe sai kunniavierailta paljon kehuja.

Lue lisää http://yle.fi/uutiset/3-9584419

Kommentoi kirjoitusta.

SYRJÄYTYMINEN ON UHKISTA VAARALLISIN

Tiistai 18.4.2017 klo 20:21

YLE: Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely uhkakuvista nostaa pintaan Tukholman terrori-iskun suomalaisiin jättämän pelon. Vaikka kansalaisten pelko on kaikkea muuta kuin toivottavaa, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg löytää siitä hyvääkin. Suomalaiset ymmärtävät, ettemme elä lintukodossa. Jos suostumme näkemään ympäristömme sellaisena kuin se on, voimme reagoida oikein sitten, kun siihen on tarvetta.

Kysely kertoo senkin, että ennen Tukholman iskua suomalaiset kokivat henkilökohtaisesti suurimmaksi uhkaksi huono-osaisuuden. Sen voi tulkita niin, että oma kukkaro on lähellä ja huoli taloudellisesta pärjäämisestä huolestuttaa suomalaisia.

Huoli huono-osaisuuden kasvusta voi kertoa meistä muutakin. Se ei välttämättä ole vain omaan napaan tuijottamista vaan huolenpitoa siitä, että kaveria ei jätetä. Ja ymmärrystä siitä, että syrjäytyminen ja huono-osaisuus on myös yksi väkivallan tekijä.

Kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo niputtaneensa kyselyssä henkilökohtaiseksi ykkösuhaksi kolme asiaa, satunnaisen väkivallan, ääriliikkeet ja terrorismin, koska niillä on yhteys toisiinsa. Suomessa on jo nyt monisukupolvista syrjäytymistä, joka on johtanut väkivaltaisiin tekoihin.LUE LISÄÄ http://yle.fi/uutiset/3-9566683

Kommentoi kirjoitusta.

Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!

Sunnuntai 16.4.2017 klo 0:21

Indoeurooppalaiset kielet

 • Germaaniset kielet
 • > Länsigermaaniset kielet
 • >> Anglikaaniset kielet
 • - - - Englanti - Christ is risen! Truly, He is Risen!
 • - - - - Vanha englanti (anglosaksi) - Crist aras! Crist sodhlice aras! (Kirj.:Christ arose! Christ surely arose!)
 • - - - - Keskiaikainen englanti - Crist is arisen! Arisen he sothe!
 • - - - Lyaric Patwa - Krestos a uprisin! Seen, him a uprisin fe tru!
 • >> Friisi - Kristus is opstien! Wis is er opstien!
 • >> (Korkea) saksa
 • - - - Saksa - Christus ist auferstanden! Er ist wahrhaftig auferstanden!
 • - - - Jiddish - Der Meschiache undzer iz geshtanen! Avade er iz ufgeshtanen!
 • >> Alasaksa
 • - - - Hollanti - Christus is opgestaan! Hij is waarlijk opgestaan!
 • - - - Afrikaani - Kristus het opgestaan! Hom het waarlik opgestaan!
 • > Pohjoisgermaaniset kielet
 • - - Tanska - Kristus er opstanden! Sandelig Han er Opstanden!
 • - - Islanti - Kristur er upprisinn! Hann er vissulega upprisinn!
 • - - Norja - Kristus er oppstanden! Han er sannelig oppstanden!
 • - - Ruotsi - Kristus är uppstånden! Ja, Han är verkligen uppstånden!
 • Italialaiset kielet
 • - Latina - Christus resurrexit! Resurrexit vere!
 • > Romaaniset kielet
 • - - Italia - Cristo è risorto! È veramente risorto!
 • - - Katalonia - Crist ha ressuscitat! Veritablement ha ressuscitat!
 • - - Ranska - Le Christ est ressuscité! Vraiment Il est ressuscité!
 • - - Portugali - Cristo ressuscitou! Verdadeiramente ressuscitou!
 • - - Romania - Hristos a înviat! Adevărat a înviat!
 • - - Espanja - Cristo ha resucitado! Verdaderamente, ha resucitado!
 • Slaavilaiset kielet
 • - Kirkkoslaavi - (Christos Voskrese! Voistinu Voskrese!)
 • > Itä
 • - - Venäjä - Христос Воскрес! Воистину Воскресе! (Khristos Voskres! Voistinu Voskres!)
 • - - Valko-venäjä - Хрыстос уваскрос! Сапраўды ўваскрос! (Khristos Uvaskros! Saprawdi Wvaskros!)
 • - - Ukraina - Христос Воскрес! Воістину Воскрес! (Khristos Voskres! Voistinu Voskres!)
 • > Etelä
 • - - Bulgaria - Христос Возкресе! Воистина Возкресе! (Christos Vozkrese! Voistina Vozkrese!)
 • - - Serbia - Христос Воскресе! Ваистину Воскресе! (Christos Voskrese! Vaistinu Voskrese!)
 • > Länsi
 • - - Tsekki - Kristus vstal z mrtvých! Vpravdě vstal z mrtvých!
 • - - Slovakki - Kristus vstal zmŕtvych! Skutočne vstal!
 • - - Puola - Chrystus Zmartwychwstał! Zaprawdę Zmartwychwstał!
 • Balttilaiset kielet
 • - Liettua - Kristus prisikėlė! Tikrai prisikėlė!
 • Kelttiläiset kielet
 • > Gaelin kielet
 • - - Vanha irlanti - Asréracht Críst! Asréracht Hé-som co dearb!
 • - - Irlanti - Tá Críost éirithe! Go deimhin, tá sé éirithe!
 • - - Manksi - Taw Creest Ereen! Taw Shay Ereen Guhdyne!
 • - - Skotti-gaeli - Tha Crìosd air èiridh! Gu dearbh, tha e air èiridh!
 • > Britannialaiset kielet
 • - - Bretoni - Dassoret eo Krist! E wirionez dassoret eo!
 • - - Kymri (wales) - Atgyfododd Crist! Yn wir atgyfododd!
 • Indoiranilaiset kielet
 • > Indoarjalaiset kielet
 • - - Sanskriitti - (Kristo'pastitaha! Satvam Upastitaha!)
 • >> Eteläinen alue
 • - - - Marathi - (Yeshu Khrist uthla ahe! Kharokhar uthla ahe!)
 • Albania (Tosk) - Krishti u ngjall! Vërtet u ngjall!
 • Armenia - Քրիստոս յարեաւ ի մեռելոց՜ Օրհնեալ է յայտնութիւնն Քրիստոսի՜ (Christos harjav i merelotz! Orhniale harutjun Christosi!)
 • Kreikka - Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! (Christos Anesti! Aleithos Anesti!)

  Altailaiset kielet

 • Turkki - Hristós diril-Dí! Hakíkatén diril-Dí!

  Austronesialaiset kielet

 • Malaijilais-polynesialaiset kielet
 • > Läntinen
 • - - Chamorro - La'la'i i Kristo! Magahet na luma'la' i Kristo!
 • - - Filippiini (Tagalog) - Si Cristo ay nabuhay! Siya nga ay nabuhay!
 • - - Indonesia - Kristus sudah bangkit! Dia benar sudah bangkit!
 • > Keski-itäinen
 • - - Karoliini - Lios a melau sefal! Meipung, a mahan sefal!
 • - - Havaji - Ua ala hou ´o kristo! Ua ala ´i ´o no ´oia!

  Baskikielet

 • Baski - Cristo Berbistua! Benatan Berbistua!

  Dravidakielet

 • Malajalam - (Christu uyirthezhunnettu! Theerchayayum uyirthezhunnettu!)

  Eskimo-aleuttilaiset kielet

 • Aleutti - Kristus aq ungwektaq! Pichinuq ungwektaq!
 • Jupik - Xris-tusaq Ung-uixtuq! Iluumun Ung-uixtuq!

Japani

 • Japani - (Harisutosu fukkatsu! Jitsu ni fukkatsu!)

Korea

 • Korea - (Kristo Gesso! Buhar ha sho Nay!)

  Na-Dené-kielet

 • Athabaska-kielet
 • - Navajo - Christ daaztsáádéé' náádiidzáá! T'áá aaníí, daaztsáádéé' náádiidzáá!
 • - Tlingit - Xristos Kuxwoo-digoot! Xegaa-kux Kuxwoo-digoot!

  Niger-Kongon kielet

 • Luganda - Kristo Azukkide! Kweli Azukkide!
 • Swahili - Kristo Amefufukka! Kweli Amefufukka!

  Quechuan-kielet

 • Ketsua - Cristo causarimpunña! Ciertopuni causarimpunña!

  Afro-aasialaiset kielet

 • Seemiläiset kielet
 • > Keskiseemiläiset kielet
 • >> Aramealaiset kielet
 • - - Syyria - (Meshiha qam! Bashrira qam!)
 • >> Etelä-keskiseemiläiset kielet
 • - - Arabian kielet
 • - - - Arabia (Fus'hah) - (Al-Masih-Qam! Hakkan Qam!)
 • - - - Malta - Kristu qam! Huwa qam tassew!
 • >> Kanaanilaiset kielet
 • - - Hebrea (moderni) - (Ha Masheeha houh kam! A ken kam!)
 • > Eteläseemiläiset kielet
 • >> Etiopialaiset kielet
 • >>> Pohjoisetiopialaiset kielet
 • - - - - Tigrigna - (Christos tensiou! Bahake tensiou!)
 • >>> Eteläetiopialaiset kielet
 • - - - - Amhara - (Kristos Tenestwal! Bergit Tenestwal!)

  Sinotiibetiläiset kielet

 • Mandariinikiina - (Jidu fuhuo-le! Ta queshi fuhuo-le!)

  Eteläkaukasialaiset kielet

 • Georgia - ქრისტე აღსდგა! ჭეშმარიტად აღსდგა! (Kriste aghsdga! Cheshmaritad aghsdga!)

  Uralilaiset kielet

 • Eesti - Kristus on ülestõusnud! Tõesti on ülestõusnud!
 • Suomi - Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!
 • Unkari - Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!

  Luokittelemattomat

 • Nigeria   -Jésu Krísti Ébilíwõ! Ézia õ´ Bilíwõ!

  Keksityt kielet

 • Esperanto - Kristo leviĝis! Vere Li leviĝis!
 • Quenya (Tolkienin haltijakieli) - (Ortanne Laivino! Anwa ortanne Laivino!)

 

Kommentoi kirjoitusta.

HYVINVOINTI TEHDÄÄN LÄHELLÄ

Sunnuntai 12.3.2017 klo 14:15

Sydänlämmin kiitos Sinulle!
253 henkilökohtaista ääntä ja KDLapuan kannatus 9,7%!
Kiitos oppilaskunnan hallitus, Halpa-Halli, S-Market, POPpankki ja
vaalipäällikkö Ulla Latomäki!
 Kiitoskaffit to 13.4 klo 15-17SYRÄN-kaffilassa, Kauppakatu 32 , tervetuloa!

Olen 57-vuotias KDn lapualainen kuntavaaliehdokas, takana kuusi kautta valtuustossa, nyt olen kaupunginhallituksessa, maakuntavaltuustossa, puoluevaltuustossa ja vaalipiirin KDn 1. varakansanedustaja. Toimin ryhmä 11 (Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto, SDP ja KD) puheenjohtajana ja ryhmä on kyennyt jäsenten ideologisista eroista huolimatta toimimaan hyvässä yhteisymärryksessä Lapuan hyväksi.

Perheeseeni kuuluvat ATKpäällikköaviomies, kaksi aikuista lasta eli poika+ tytär ja vävy ja heillä perheessä pikkuinen emännänalku.

Koulutukseltani olen sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, työnohjaaja, rikossovittelija ja hallintotieteiden maisteri. Yli 30 työvuoden aikana olen ollut työssä mm Rinnekodin kehitysvammalaitoksessa, Koukkuniemen vanhainkodissa, TAYSssa, Lapualla neuvolassa, osastolla ja poliklinikalla, kouluterveydenhuollossa, kotisairaanhoidossa, viimeisimpinä terveydenhuollontarkastajana Vaasan lääninhallituksessa (nyk. LSSAVI), Kuortaneella ja Laihialla perusturvajohtajana ja nyt terveys- ja hyvinvointijohtajana. Olen mukana Etelä-Pohjanmaan soteuudistuksen johtoryhmässä.

Olen kirkkovaltuuston jäsen ja lasten ollessa pieniä toimin n. 10 vuoden ajan pyhäkoulunopettajana. Kristilliset arvot ovat elämäni kivijalka ja olen ollut mukana perhepuolueKDn ohjelmatyössä vuosien varrella, lisäksi soteuudistuksen alun ensimmäisessä valtakunnallisessa sotetyöryhmässä ja KYServa-alueen selvityshenkilönä 2012-2013.


  Hyvinvointi-Turvallisuus-Yhteistyö

- Hyvinvointi tarkoittaa Perhekoon kaupungissa lapsi- ja vanhusystävällistä kuntaa, laadukasta koulutusta, työllisyyttä ja yrittäjyyttä, liikunta-, kulttuuri- ja harrastusmahdollisuuksia, saatavilla olevia sotepalveluita, omaishoitoa ja esteettömyyttä, kaupungin talouden vastuullista hoitoa

- Turvallisuus tarkoittaa terveellisiä työpaikkoja ja elinympäristöä, puhdasta energiaa, liikenneturvallisuutta ja tapaturmien ehkäisyä, päihdehaittojen ja väkivallan minimointia, kiusaamisen vähentämistä ja matalan kynnyksen mielenterveysapua, läheisavun ja vapaa-ajan toimijoiden sekä seurakuntien verkostoitumista niin ettei yksikään jää joukosta

- Yhteistyö tarkoittaa kunnan uudenlaista päätöksentekoa, kuntalaisten osallistamismahdollisuuksien lisäämistä ja aktivointia, päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta kuntatasolla ja kuntien kesken koko Etelä-Pohjanmaan maakunnan alueella. Yhteistyö tarkoittaa myös nyt keskeneräisen sote- ja maku-uudistuksen toteuttamista niin, että uusi koko alueen yhteinen palvelukokonaisuus on Lapuan ja kaikkien kuntien elinvoimaa ja vetovoimaisuutta lisäävä.


Hyvinvointi tehdään lähellä!

Kuvahaun tulos haulle 53

Kommentoi kirjoitusta.

KDLapuan kuntavaaliehdokkaat 2017

Lauantai 4.3.2017 klo 21:56

Outi Hakala, Pirjo Hautala, Hannu Ikola, Leena Kujanpää, Helena Lahtinen, Kari Laine, Heli Matilainen, Aili Pettersson, Soile Sinnemäki, Markus Tattari, Jarmo Tupila, Sirpa Vieri.

Tervetuloa perjantaina 10.3 klo 16-17.30 Halpa-Hallin pihaan kaffittelemaan ja juttelemaan!

KDn kuntavaaliohjelma

INHIMILLISEMPI OTE päätöksiin

Meille on tärkeää, että jokainen suomalainen kokee kuuluvansa joukkoon ja olevansa mukana kehittämässä Suomea. On luotava yhteyttä ja luottamusta ihmisten välille. On luotava pohjaa uudenlaiselle yhteisöllisyydelle ja välittämiselle, niin että perheet, naapurusto ja muut lähiyhteisöt ovat vahvasti rakentamassa yhteistä hyvinvointia. Näemme jokaisen ihmisen lähimmäisenä, emme säästökohteena tai taakkana. Ketään ei saa jättää heitteille. Kunnan yhtenä keskeisenä tehtävänä on tehdä luontaisten lähiyhteisöjen toiminta mahdolliseksi ja tukea niitä. Meille nämä tavoitteet tarkoittavat konkreettisia tekoja kuntapäättäjinä.

Tahdomme turvata ihmisille palvelut, jotka ovat nykyistä helpommin saavutettavissa ja tuotetaan entistä laadukkaammin ja edullisemmin. Kunnan rooli tulee muuttumaan merkittävästi maan hallituksen ajaman maakuntapohjaisen aluehallintouudistuksen myötä. Näemme, että kunnan rooli ihmisten hyvinvoinnin ja yhteisöjen elinvoiman edistäjänä on vahva myös tulevaisuudessa. Kuntavaalit ohjaavat myös aluehallintouudistuksen suuntaa. Pidämme tärkeänä, että päätöksenteko säilyy lähellä ihmistä.

Lisää http://www.kd.fi/politiikka/ohjelmat/kuntavaaliohjelma/

Kommentoi kirjoitusta.

OLE SE MUUTOS, JONKA HALUAT LAPUALLE!

Tiistai 21.2.2017 klo 20:34

Seuraavat kuntavaalit pidetään 9.4.2017. Jos olet kiinnostunut ehdokkuudesta Kristillisdemokraattien ehdokkaana, TÄYTÄTHÄN PIKAISESTI SÄHKÖISEN EHDOKASLOMAKKEEN: www.kd.fi/ehdokashakemus2017

(muista painaa hakemuksen lopusta vihreää laatikkoa: Lähetä hakemus)

Lomakkeelle ei vielä tarvitse täyttää kaikkia tietoja, vaan esim. oman vaalisloganin ja vaalivalokuvan voi lisätä myöhemminkin. Mutta lomake kannattaa täyttää heti niin täydellisillä tiedoilla kuin vaan on mahdollista. KATSO VALOKUVAUSOHJE TÄSTÄ: Kuntavaalit2017_Valokuvausohje

 Kun olet täyttänyt ja lähettänyt tuon lomakkeen, saat ilmoittamaasi sähköpostiin linkin, mikä tulee säästää. Sen linkin kautta pääset myöhemmin täydentämään ja muokkaamaan kaikkia tietojasi. Pääset myös linkistä: www.kd.fi/ehdokastiedot.
Jos et löydä tuota sähköpostia tai linkkiä, lue huolellisesti nämä ohjeet ja tilaa uusi salasana: Kuntavaalit2017_Ohje_Ehdokastietojen päivitykseen

Jos tilaaminen ei onnistuisi, niin voit ottaa yhteyttä: asmo.maanselka@kd.fi.

 Hakemuksen lähettämisen jälkeen oman paikkuntasi KD-osasto ottaa sinuun yhteyttä. Osastojen hyväksymien ehdokashakemuksien kautta KD:llä on valtakunnallinen ehdokkaiden vaaligalleria osoitteessa: www.kd.fi/ehdokkaat.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Tiina Tuomela 18.2 klo 15 Nuorisotalossa aiheena SISÄILMA KUNTOON!

Tiistai 14.2.2017 klo 20:36

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan, tarjoilua, arvontaa!

Pohjolan Sanomat 11.2: Joka päivä 100 000–200 000 suomalaislasta altistuu sisäilmaongelmille. Osa näistä lapsista päätyy lastentautien erikoislääkärin Tiina Tuomelan vastaanotolle. Tuomela asuu Vantaalla, mutta hänellä käy potilaita Lapista asti. Tuomelan mukaan sisäilmaongelmista kärsivien määrän jatkuva kasvu on seurausta kahdesta asiasta.

– Tietoisuus sisäilmaongelmista lisääntyy koko ajan, ja toisaalta julkisten rakennusten kunto on huono, rakentaminen on ollut sutta ja sekundaa.

Sisäilmaongelmien aiheuttamat oireet voivat olla hyvin moninaisia, eivätkä oireet suinkaan aina ole hengitysteihin liittyviä. Jos lapsen oireilu loppuu aina lomilla ja viikonloppuina, katse on syytä kääntää kouluun tai päiväkotiin.

Usein sisäilmasta oireilevan lapsen vanhemmille ehdotetaan ratkaisuksi koulunvaihtoa. Se ei ole Tuomelan mukaan välttämättä hyvä ratkaisu.

– Liian usein ajatellaan, että lasta voi siirtää koulusta toiseen sitä tervettä koulua etsimässä, mutta ei oteta huomioon sitä, että lapsi menettää kaverinsa. Sosiaalinen piiri on lapsen kehityksen kannalta hyvin tärkeä asia.

Samasta syystä Tuomela pitää kotikoulua viimeisenä vaihtoehtona.

– Jos lapsi pärjää lääkityksen turvin koulussa, suosisin sitä vaihtoehtoa – paitsi siinä tapauksessa, että lääkitys on jo aivan maksimissa. Silloin kotikoulu on ainoa vaihtoehto.

Tutkimusten mukaan jopa kahdella kolmasosalla Suomen kouluista on sisäilmaongelmia. Tuomela perää avoimuutta.

– Vastaan on tullut sellaisiakin tapauksia, että koulun sisäilmaongelmista tietävät kaikki opettajat, mutta rehtori kieltää kertomasta asiasta koulun ulkopuolelle. Tällaisen täytyy loppua.

Tuomela muistuttaa, että koulujen ja päiväkotien kuntotutkimukset ovat julkisia asiakirjoja.

– Vanhemmilla on oikeus saada ne nähtäväkseen. Kannustaisinkin vanhempia aktiivisuuteen.

Sisäilmaongelmia myös vähätellään edelleen, jopa terveydenhoidossa.

– On hyvin surullista, jos terveydenhoitohenkilökunta ei ota ihmisen oireita todesta. Se, että jotakin asiaa ei voi vielä mitata, ei tarkoita ettei sitä olisi. Esimerkiksi helikobakteerin aiheuttamia vatsaoireita pidettiin aikoinaan päänsisäisinä asioina, kunnes helikobakteeri löydettiin.

Tuomelan mielestä rakennusliikkeiden korvausvastuuta pitäisi pidentää, ja rakennusvalvonnan pitää ryhdistäytyä ja hoitaa työnsä. Pitkälle päästäisiin myös sillä, että kiinteistönhuollossa ei yritettäisi säästää terveyden kustannuksella.

– Julkisten rakennusten viimeinen tuho on se, että ilmastointi suljetaan säästösyistä öiksi. Moni lievä sisäilmaongelma katoaisi pelkästään sillä, että ilmastointi pidettäisiin päällä!

Kommentoi kirjoitusta.

NYT JOS KOSKAAN ON SINUN VUOROSI!

Torstai 26.1.2017 klo 21:53

Seuraavat kuntavaalit pidetään 9.4.2017. Jos olet kiinnostunut ehdokkuudesta Kristillisdemokraattien ehdokkaana, TÄYTÄTHÄN PIKAISESTI SÄHKÖISEN EHDOKASLOMAKKEEN: www.kd.fi/ehdokashakemus2017

(muista painaa hakemuksen lopusta vihreää laatikkoa: Lähetä hakemus)

Lomakkeelle ei vielä tarvitse täyttää kaikkia tietoja, vaan esim. oman vaalisloganin ja vaalivalokuvan voi lisätä myöhemminkin. Mutta lomake kannattaa täyttää heti niin täydellisillä tiedoilla kuin vaan on mahdollista. KATSO VALOKUVAUSOHJE TÄSTÄ: Kuntavaalit2017_Valokuvausohje

Tayta kuntavaalihakemus taalla

 

Fyll i kandidatblanketten har__

 Kun olet täyttänyt ja lähettänyt tuon lomakkeen, saat ilmoittamaasi sähköpostiin linkin, mikä tulee säästää. Sen linkin kautta pääset myöhemmin täydentämään ja muokkaamaan kaikkia tietojasi.

(Jos et löydä tuota sähköpostia tai  linkkiä, voit tilata uuden salasanan, että pääset tietoihisi, täältä: www.kd.fi/salasana).

Hakemuksen lähettämisen jälkeen oman paikkuntasi KD-osasto ottaa sinuun yhteyttä. Osastojen hyväksymien ehdokashakemuksien kautta tehdään valtakunnallinen vaaligalleria, mikä avataan julkisesti näkyviin tammikuun lopussa www.kd.fi -sivulla).

VOIT TUTUSTUA KD:N EHDOKASINFOIHIN JA -MATERIAALEIHIN TÄÄLLÄ: www.kd.fi/ehdokas

 

Lisäksi jokaisen ehdokkaan tulee täyttää ja allekirjoittaa paperinen ehdokassuostumuslomake, joka palautetaan KD:n paikallisosaston toimesta ajoissa kunkin paikkakunnan keskusvaalilautakunnalle. Mieti huolellisesti, mitä ammatti, arvo tai toimi -nimekkeitä käytät (maks kaksi nimikettä).

Allekirjoitettava lomake doc: Kuntavaalit2017_ehdokassuostumuslomake ja pdf: Kuntavaalit2017_ehdokassuostumuslomake
på svenska doc :Kommunalaval_2017_kandidatförsäkran  och pdf: Kommunalaval_2017_kandidatförsäkran

 Kunta, missä voi olla ehdokkaana, tulee väestötietojärjestelmästä eli mikä on ehdokkaan kotikunta 28.2.2017, kun vaalien ehdokasasettelu päättyy. Tarkempia tietoja löytyy Oikeusministeriön sivuilta: www.vaalit.fi.

Jos olet kiinnostunut ehdokkuudesta tai haluat mitä vain lisätietoa asiasta tai kuntavaaleista ylipäänsä, voit myös olla yhteydessä:

järjestöpäällikkö Mikko Rekimies
mikko.rekimies@kd.fi, puh 044 552 5030

tai oman piirin: www.kd.fi/yhteystiedot/piirijarjestot tai paikallisosaston vastuuhenkilöihin: www.kd.fi/yhteystiedot/kuntavaltuutetut

Kommentoi kirjoitusta.

SARI ESSAYAH LAPUALLA 24.1, TULE TAPAAMAAN!

Maanantai 16.1.2017 klo 22:13

Kansainvälisen Olympiakomitean suomalaisjäsen, MMkävelijä ja kansanedustaja Sari  Essayah on Lapualla ensi tiistaina tavattavissa  Nuorisotalon kahviossa 14-15,30 ja Halpa-Hallin pihassa 16-16.40. Tule juttelemaan ja antamaan evästyksiä eduskuntaan! Ja kaffittelemaan!

Ja lähde pienelle pyhiinvaelluskävelylle:

Ekumeeninen pieni pyhiinvaellus HENKEÄ PIDÄTTÄMÄTTÄ SUOMI 100 v!

Esitämme, että Lapuan kristilliset seurakunnat järjestävät yhteisen pienen pyhiinvaelluksen tiistaina 24.1.2017 alkaen klo 17.00-. Reitti kulkee Tuomiokirkko - Ortodoksinen tsasouna – Vapaakirkko – Helluntaiseurakunta. Matkan varrella juomme iltateet. Pyhäköt kierretään yhdessä kävellen ja kussakin viivähdetään lyhyt hetki, lauletaan yhdessä ja kunkin seurakunnan työntekijä tai vapaaehtoinen lukee rukouksen. Varsinaista puhetta tai seurakunnan esittelyä ei pidetä. Varaa lenkkivarusteet, sopivat kengät ja heijastimia tai heijastinliivi.

Lapua on tunnettu eri seurakuntien vahvasta ja rikkaasta hengellisestä elämästä, seurakuntien ja yksittäisten jäsenten kanssakäyminen on yhteisyyttä rakentavaa. Yhtä tunnettu Lapua on moninaisesta ruumiinkulttuurista, niin kilpatasolla kuin liikkujan itsensä kanssa voimia mitellen. Lapuan evankelis-luterilainen seurakunta on myös kunnostautunut erityisesti liikkuvana seurakuntana (http://liikkuvaseurakunta.fi/).

Kävely jokaiselle soveltuvaa liikuntaa, mutta ennen muuta pieni pyhiinvaellus madaltaa kynnystä astua sisään toisen kirkkokunnan pyhään tilaan ja tarjoaa kulttuurisen elämyksen ohella tilaisuuden hengellisen yhteyden kokemiseen. Kävelyllä voimme juhlistaa myös 100-vuotisjuhlavuotta viettävän Suomen arvokasta uskonnonvapautta.

Vuonna 2010 Kristillisdemokraattien Lapuan paikallisosasto esitti kaupungissa toimiville seurakunnille pienen pyhiinvaelluksen järjestämistä. Tapahtuma toteutuikin onnistuneesti ja keräsi monikymmenpäisen joukon kävelijöitä sopivan mittaiselle lenkille. Tervetuloa kävelemään HENKEÄ PIDÄTTÄMÄTTÄ!

Kommentoi kirjoitusta.

Elämässä kannattaa ottaa riskejä, lähde ehdokkaaksi

Lauantai 14.1.2017 klo 17:45

Seuraavat kuntavaalit pidetään 9.4.2017. Jos olet kiinnostunut ehdokkuudesta Kristillisdemokraattien ehdokkaana, TÄYTÄTHÄN PIKAISESTI SÄHKÖISEN EHDOKASLOMAKKEEN: www.kd.fi/ehdokashakemus2017

(muista painaa hakemuksen lopusta vihreää laatikkoa: Lähetä hakemus)

Lomakkeelle ei vielä tarvitse täyttää kaikkia tietoja, vaan esim. oman vaalisloganin ja vaalivalokuvan voi lisätä myöhemminkin. Mutta lomake kannattaa täyttää heti niin täydellisillä tiedoilla kuin vaan on mahdollista. KATSO VALOKUVAUSOHJE TÄSTÄ: Kuntavaalit2017_Valokuvausohje

Tayta kuntavaalihakemus taalla

 

Fyll i kandidatblanketten har__

 

Kun olet täyttänyt ja lähettänyt tuon lomakkeen, saat ilmoittamaasi sähköpostiin linkin, mikä tulee säästää. Sen linkin kautta pääset myöhemmin täydentämään ja muokkaamaan kaikkia tietojasi.

(Jos et löydä tuota sähköpostia tai  linkkiä, voit tilata uuden salasanan, että pääset tietoihisi, täältä: www.kd.fi/salasana).

Hakemuksen lähettämisen jälkeen oman paikkuntasi KD-osasto ottaa sinuun yhteyttä. Osastojen hyväksymien ehdokashakemuksien kautta tehdään valtakunnallinen vaaligalleria, mikä avataan julkisesti näkyviin tammikuun lopussa www.kd.fi -sivulla).

VOIT TUTUSTUA KD:N EHDOKASINFOIHIN JA -MATERIAALEIHIN TÄÄLLÄ: www.kd.fi/ehdokas

 Lisäksi jokaisen ehdokkaan tulee täyttää ja allekirjoittaa paperinen ehdokassuostumuslomake, joka palautetaan KD:n paikallisosaston toimesta ajoissa kunkin paikkakunnan keskusvaalilautakunnalle. Mieti huolellisesti, mitä ammatti, arvo tai toimi -nimekkeitä käytät (maks kaksi nimikettä).

Allekirjoitettava lomake doc: Kuntavaalit2017_ehdokassuostumuslomake ja pdf: Kuntavaalit2017_ehdokassuostumuslomake
på svenska doc: kommunalaval2017_kandidatfo%cc%88rsa%cc%88kran och pdf: kommunalaval2017_kandidatfo%cc%88rsa%cc%88kran

 Kunta, missä voi olla ehdokkaana, tulee väestötietojärjestelmästä eli mikä on ehdokkaan kotikunta 28.2.2017, kun vaalien ehdokasasettelu päättyy. Tarkempia tietoja löytyy Oikeusministeriön sivuilta: www.vaalit.fi.

Jos olet kiinnostunut ehdokkuudesta tai haluat mitä vain lisätietoa asiasta tai kuntavaaleista ylipäänsä, voit myös olla yhteydessä:

järjestöpäällikkö Mikko Rekimies
mikko.rekimies@kd.fi, puh 044 552 5030

tai oman piirin: www.kd.fi/yhteystiedot/piirijarjestot tai paikallisosaston vastuuhenkilöihin: www.kd.fi/yhteystiedot/kuntavaltuutetut

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »