Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa edelleen Suomen, idässä ja pohjoisessa sairastetaan enemmän ja vakavammin

Tiistai 11.12.2018 klo 21:45

YLE: "Terveyden alue-eroihin voivat vaikuttaa muun muassa alueiden väliset erot väestön ikärakenteessa, sosioekonomisessa rakenteessa, työllisyydessä, vauraudessa, palvelujärjestelmässä, sosiaalisessa ympäristössä, elintapoihin liittyvissä kulttuureissa ja jopa geeniperimässä", Blomgren kirjoittaa.

Yhteensä Kela maksoi viime vuonna terveysperustaisia etuuksia noin 4,3 miljardia euroa, eli noin 730 euroa suomalaista kohden. Myös muita etuuksia maksetaan keskimääräistä enemmän Suomen itäisille ja pohjoisille alueille. Lue lisää https://yle.fi/uutiset/3-10548203

Kommentoi kirjoitusta.

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!

Tiistai 4.12.2018 klo 20:28

Tutkien sydämemme
silmäs meihin luo.
Ettemme harhaan kääntyis,
ettei kansamme nääntyis,
silmäsi meihin luo.
Alati synnyinmaalle
siipies suoja suo.

Kommentoi kirjoitusta.

Pohjanmaan Kokoomus julkisti ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaat

Sunnuntai 25.11.2018 klo 21:34

Pohjanmaan kokoomus julkisti lauantaina piirikokouksessaan Kokkolassa puolueen ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaat. Listaa täydennetään myöhemmin.

Ehdokkaita on kaikkiaan kymmenen: Marko Heinonen, Vaasa, Annu Ridanpää-Taittonen, Kuortane, Tommi Mäki, Vaasa, Susanna Koski, Vaasa, Maria Jokinen, Seinäjoki, Janne Sankelo, Kauhava, Aku Autio, Jalasjärvi, Katja Rajala, Vaasa, Helena Lahtinen, Lapua, ja Riitta Maunula-Craycroft, Kauhajoki.

Lue lisää: https://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/koski-maki-heinonen-ja-sankelo-karkinimina-kokoomuksen-kansanedustajaehdokkaiden-listalla-kymmenen-ehdokkaan-lista-julki-1.2802801

Kommentoi kirjoitusta.

SYDÄNLÄMMIN KIITOS!

Tiistai 20.11.2018 klo 21:48

LUOTTAMUSTEHTÄVÄ LAPUAN TUOMIOIKIRKKOSEURAKUNNAN KIRKKOVALTUUSTOSSA JATKUU, SYDÄNLÄMMIN KIITOS SINULLE!

https://www.lapuantuomiokirkkoseurakunta.fi/uutiset/-/news/44316737

Kommentoi kirjoitusta.

Helena Lahtinen Kokoomuksen ehdokkaana eduskuntavaaleihin

Sunnuntai 4.11.2018 klo 20:39

Sai­raan­hoi­ta­ja, ter­vey­den­hoi­ta­ja ja hal­lin­to­tie­tei­den mais­te­ri He­le­na Lah­ti­nen on lu­pau­tu­nut La­pu­an ko­koo­muk­sen edus­kun­ta­vaa­lieh­dok­kaak­si. Se mer­kit­see sitä, et­tä Lah­ti­nen sa­mal­la myös vaih­taa puo­lu­et­ta kris­til­lis­de­mok­raa­teis­ta ko­koo­muk­seen.

– Olen ol­lut kris­til­lis­de­mok­raat­tien edus­kun­ta­vaa­lieh­dok­kaa­na Vaa­san vaa­li­pii­ris­sä ai­kai­sem­mis­sa vaa­leis­sa. Puo­lu­een pii­ri­hal­li­tuk­ses­sa ker­roin, et­tä en ase­tu enää eh­dol­le. Sit­ten tuli yl­lät­tä­vä yh­tey­de­not­to ko­koo­muk­ses­ta, sa­noin eh­kä. Jat­koim­me kes­kus­te­lua, ja löy­sim­me yh­tei­sen suun­nan. Hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti pää­tin, et­tä ha­lu­an an­taa oman asi­an­tun­te­muk­se­ni yh­tei­seen käyt­töön. Vir­ka­töi­de­ni kaut­ta mi­nul­la on ko­ke­mus­ta, tie­tä­mys­tä ja näyt­töä pai­kal­li­ses­ti, mut­ta myös alu­eel­li­ses­ti ja val­ta­kun­nal­li­ses­ti, He­le­na Lah­ti­nen ker­too.

Hän sa­noo pie­nen puo­lu­een ja ryh­män edus­ta­ja­na seu­ran­neen­sa si­vus­ta asi­oi­ta ja huo­man­nut, et­tä vain yh­des­sä te­ke­mäl­lä ja luot­ta­mus­ta ra­ken­ta­mal­la asi­oi­ta voi­daan vie­dä eteen­päin.

– Mie­lel­lään oli­sin läh­te­nyt eh­dol­le si­tou­tu­mat­to­ma­na, mut­ta suu­ri puo­lue pys­tyy an­ta­maan vah­van taus­ta­tu­en, Lah­ti­nen to­te­aa

https://www.lapuansanomat.fi/uutiset/helena-lahtinen-kokoomuksen-ehdokkaana-eduskuntavaaleihin-6.1.47373.3521beea4f

1 kommentti .

Valtuustokolumni 19.7.2018 Onni asuu Lapualla

Keskiviikko 8.8.2018 klo 21:18


Kaupungin uunituoreen strategian ydinsanoma alkaa muuttua teoiksi. Valtuuston ensimmäinen vuosi on onnistuneesti takana, eteenpäin on menty rivakasti ja yhdessä. Valtuuston ohella puheenjohtajiston ja valintatyöryhmien työ on sujunut, hallintojohtajakin on päässyt jo työn alkuun ja tekninen johtaja aloittaa elokuussa. Koulujen suunnittelutoimikunnan työn ansiosta toiveista on päästy eteenpäin, Ritavuoren osalta jo tarjousvaiheeseen, Liuhtari tulee vanavedessä. Lukiorakentamisen ohella nuorten Ohjaamo-hanke muokkaa helposti saatavia palveluita lapsiperheiden LAPE – hankkeen tavoin.

Kaupungin strategian työstäminen sujui laajasti osallistaen ja avoimemmin kuin kertaakaan aiemmin, työskentelyä ohjasivat Vaasan yliopiston asiantuntijat.

Kaupunginhallituksen julkinen kokous Kauppakadulla oli omiaan avaamaan päätöksentekoa ja erityisesti kokouksen jälkeen pidetylle kyselytunnille toivottiin jatkoja. Kuntalain mukaan vain valtuuston kokous on aina julkinen ja kaupungintalon ovet ovatkin avoinna kokousmaanantaisin kuntalaisten tulla.

Ryhmä 10:n valtuustoaloite yöpartiosta nousi esiin kyselytunnilla ja puhutti varsinkin sen jälkeen. Ryhmä teki valtuustoaloitteen yöpartion saamisesta maaliskuussa 2017 ja aloite tuntuu juuttuneen valmisteluun. Yöpartio tarkoittaa yöaikaista kotiin annettavaa apua, hoitoa tai hoivaa. Kuka tahansa voi tilapäisesti tarvita apua vaikkapa leikkauksen jälkeisessä kotiutus- tai saattohoitovaiheessa ja pitkäaikaisemmin yöaikainen apu on välttämätön iäkkäiden kotona asumisen onnistumiseksi.

Omassa päivätyössäni olen saanut järjestää kahden lähihoitajan muodostaman yöpartion osaksi kotihoitokokonaisuutta. Muutaman vuoden kokemus osoittaa, että avun ansiosta jonot palveluasumiseen ovat hävinneet, tiedonkulku on tehostunut ja erikoissairaanhoidon kulukehitys on kääntynyt laskuun. Viiden puolueen Ryhmä10 toivookin valtuustoaloitteen tuloksellista käsittelyä sekä kuntalaisten että talouden vuoksi.

 Nyt on aika hengähtää ja nauttia, kesä-Lapua on meitä kaikkia varten. Aurinkoista ja onnellista kesää Sinulle!

Helena Lahtinen, KD, kaupunginvaltuuston II. varapuheenjohtaja, R10:n puheenjohtaja, maakuntavaltuutettu

Kommentoi kirjoitusta.

Elintarvikkeiden verotusta on kevennettävä

Maanantai 9.7.2018 klo 9:24

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) haluaa keventää elintarvikkeiden arvonlisäverotusta. Laukkasen mukaan Suomen tulisi ottaa mallia lähellä olevista vertailukelpoisista EU-maista kuten Ruotsista ja Saksasta, joissa ruokaostoksia verotetaan kevyemmin, jolloin lähestyisimme eurooppalaista keskitasoa.

– Alentamalla elintarvikkeiden arvonlisäverotusta parannettaisiin merkittävästi kaikkein pienituloisempien ihmisten elinkustannuksia ja mahdollisuuksia tulla toimeen, kirjoittaa Laukkanen jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Tällä hetkellä monet heikompiosaiset joutuvat hakemaan ruokansa leipäjonoista, koska heillä ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa tarvitsemaansa ruokaa. Tasaverona arvonlisävero tuntuu kaikkein eniten juuri pienituloisten kukkarossa, sillä he käyttävät suhteessa enemmän tuloistaan ruokaan.

Elintarvikkeiden arvonlisäveron keventäminen lisäisi ruoan kysyntää ja parantaisi siten myös kaupan alan ja elintarviketuotannon työllisyyttä. Mahdollisen arvonlisäveron alentamisen vaikutusta kuluttajahintoihin tulisi seurata tarkasti, jotta hyöty todella siirtyy asiakkaille.

Kommentoi kirjoitusta.

Juhannusta ja kesää!

Sunnuntai 24.6.2018 klo 17:52

Kumarru matalalle,
kumarru varoen.
Nähdä voit keltaiset liekit
keskellä vehreyden.

Niitty jo puhkeaa tanssiin
vihreys verhonaan.
Kätketty lapsuuden kesäkuu
on päivänkakkaraan.

Kumarru matalalle,
kumarru varoen.
Aurinko laskeutui tänne
sinulle hymyillen.

Anna-Mari Kaskinen

Kommentoi kirjoitusta.

Ylioppilas ja ammattiin valmistunut, onnea ja enkeleitä elämääsi!

Torstai 31.5.2018 klo 20:50

http://www.youtube.com/watch?v=ESdtN6IxvKU

May the road rise up to meet you.
May the wind be always at your back.
May the sun shine warm upon your face;
the rains fall soft upon your fields and until we meet again,
may God hold you in the palm of His hand.

trad. gaelic blessing

Tulkoon tie sinua vastaan, olkoon tuuli aina myötäinen, päivä poskillesi paistakoon, sade pelloillesi virratkoon. Ja kunnes kohdataan, elämäsi jääköön käsiin Jumalan.

Kommentoi kirjoitusta.

HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ!

Torstai 10.5.2018 klo 21:12

Lauri Viita: Alfhild
Äidit vain, nuo toivossa väkevät,Jumalan näkevät.
Heille on annettu voima ja valta kohota unessa pilvien alta
ja katsella korkeammalta.
Alfhild, hän joka synnytti minut,jo joka yö sinne purjehtinut,
missä nyt Eemeli
tullen ja mennen
murahtaa vain, kuten täälläkin ennen.
Siellä he kulkevat tähtien rivissä kirkasta vanaa,
isä ja äiti, peräkanaa.
Sieltä he katsovat kotoista mäkeä,
kissoja, koiria, tuttua väkeä,
viittoen, luikaten parhaansa mukaan,
ettemme loukkaisi Pispalan kivissäjalkaamme kukaan.
Siellä he jollakin planeetalla
puutarhakeinussa pihlajan alla
viipyvät ääneti nuoruudenmuistoissa
morsiusparina Tampereen puistoissa
- ostaen kahvit ja pullat kai,
jos sattuu olemaan perjantai.
-Ja sitten, kun Pispala aamun saa,
äitini vuoteen valmistaa
ja linnut, linnut helää --.
-Oi kuinka on ihana elää
ja tuutia lastenlapsiaan
ja kertoa kauniita uniaan !
Niin suuri on Jumalan taivas ja maa,
oi lapseni, rakastakaa !

Kommentoi kirjoitusta.

Rekrytointia, suunnittelua, strategiaa

Perjantai 20.4.2018 klo 8:12

Valtuustokolumni 19.4.2018

Valtuuston kevät on ollut työntäyteinen ja alkuvuosi virkavalintavaiheiden värittämä. Uusi kaupunginjohtaja on jo vanha tekijä, hallintojohtajan ja teknisen johtajan hakuprosessit ovat vaiheessa. Tulevaisuutta linjaava strategiatyö etenee voimallisesti ja juuri nyt jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa nettisivujen palautelinkin kautta.

 Uusi elinkeinokoordinaattori on aloittanut työnsä ja yhteistyö tiivistyy yrittäjien kanssa. Soten jälkeisen uuden kunnan ydintehtäviä ovat elinvoiman ja hyvinvoinnin edistäminen, joten toivottavien uusien työpaikkojen saaminen lisää kaikkien yhteistä hyvää.

Koulujen suunnittelutoimikunta työstää lapsille ja henkilöstölle terveellisiä, esteettömiä ja turvallisia kouluja. Kustannukset ja uusi opetussuunnitelma haastavat suunnittelua, mutta sekä isojen tilojen aiheuttamat lapsiryhmien keskittymisongelmat ja meluhaitat että uuden ajattelun kalustamisen riskit aikaansaada ryhtivikoja pitää kyllä välttää hyvän ennakkosuunnittelun ja viisaiden valintojen, ei jälkikäteismuutosten avulla.

 Ryhmä 10:n yhteistyö on tuloksellista.  Taitaa olla perin poikkeuksellista, että viisi puoluetta (PS, KD, SDP, Vas, Sin) osaa edetä yhtä jalkaa oman kunnan hyväksi. Yhteiset valtuustoaloitteemme päivähoidon kesäkuukauden maksuttomuudesta, osallisuusohjelmasta ja kotihoidon jalkautuvasta yöpartiosta tosin odottavat edelleen toteutumistaan.

Päättäjien kanssakäymistä on viritelty myös naapurien kanssa: seinäjokiset ja ilmajokiset on jo ehditty tavata Lapualla, Kauhavalla saatiin komiat trahteerit ja Alajärven tapaaminen on kalenterissa. Tapaamiset ovat monitasoisesti tarpeellisia - uudenlaista kanssakäymistä ja yhteistyötä tarvitaankin, sillä yksikään kunta ei selviydy itsekseen tulevan sotemakumuutoksen ja sen jälkivaiheen myllerryksissä.

 Maakuntavaalit tullaan järjestämään kuluvan vuoden lokakuussa ja Etelä-Pohjanmaan hyvä tulevaisuus edellyttää koko alueen kuntien selviytymistä. Uuden maakunnan palveluverkon on oltava riittävän tiheäsilmäinen ja varsinkin sotepalveluiden osalta kaikkien tarvitsijoiden, erityisesti ikäihmisten ja lapsiperheiden, lähellä ja sujuvasti saavutettavissa.

Lapuan komia kaupungintalo avaa ovensa avoimiksi toukokuussa, annetaan muutosten myötätuulen puhaltaa!

 Helena Lahtinen KD, valtuuston 2. varapuheenjohtaja, Ryhmä 10:n puheenjohtaja

 

Kommentoi kirjoitusta.

KANSALAISALOITE: VANHUSASIAINVALTUUTETTU

Keskiviikko 11.4.2018 klo 21:02

Aloitteen sisältö

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Suomen eduskunta ja hallitus toimivat sen puolesta, että vanhusasiainvaltuutetun virka perustetaan maahamme. Ikäihmiset tarvitsevat virallisen puolestapuhujan, vanhusasiainvaltuutetun, joka on perehtynyt heidän asioihinsa ja puolustaa ikäihmisten asemaa yhteiskunnassa. Kansalaisten oikeuksien turvaamiseksi on aiemmin perustettu mm. tasa-arvo-, lapsiasiain-, tietosuoja- ja yhdenvertaisuusvaltuutettujen virat.

Perustelut

Vanhusväestön määrä kasvaa kovaa vauhtia, ja erityisesti muistisairaiden määrä lisääntyy. Toisaalta ikäihmiset ovat toimintakykyisempiä kauemmin kuin ennen ja elinikä pitenee.

Huolestuneena olemme saaneet seurata uutisointeja kotoa löydetyistä, huonokuntoisista, lähes heitteillä olevista vanhuksista. Yksinäisten ikäihmisten itsemurhien määrä on noussut. Myös alkoholiongelmat ovat lisääntyneet. Kaikki tämä on suuri hätähuuto.

Ikäihmiset tarvitsevat laadukkaita, monipuolisia ja yksilöllisiä avo- ja laitospalveluita ja muita asumisratkaisuja. Emme voi jatkossa jättää vanhusta turvapuhelimien tai ateria-automaattien varaan. Ihminen tarvitsee aina myös toista ihmistä, kuuntelijaa, myötäeläjää ja läheisyyden tuomaa turvaa.

Digitalisaatio asettaa suuria haasteita ikäihmisille. Ikäihmiset tulee huomioida myös liikenteen ja ympäristön suunnittelussa.

Valtuutetun tehtävänä olisi valvoa, ottaa kantaa ja raportoida vanhuksia kohtaavista epäkohdista sekä tarttua niiden korjaamiseen. Vanhuksille on taattava hyvä ja arvokas elämä. KÄY ALLEKIRJOITTAMASSA https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3086

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää Pääsiäistä!

Maanantai 2.4.2018 klo 18:32

Kuvahaun tulos haulle pääsiäinen ylösnousemus

Kommentoi kirjoitusta.

Essayah: Juho Saaren eriarvoisuustyöryhmä ehdottaa KD:n esillä pitämää mallia

Maanantai 26.3.2018 klo 8:14

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on tyytyväinen Juho Saaren eriarvoisuustyöryhmän esittämiin perusturvan kehittämisideoihin. Saaren työryhmä ehdottaa perustukimuotojen yhtenäistämistä yhdeksi tueksi. Tämä vastaa pitkälti puolueen jo vuodesta 2015 ehdottamia Universal Credit- mallin pääperiaatteita. Yhtenäistämällä perusetuudet yhdeksi voidaan järkevöittää tukijärjestelmää. Nykyjärjestelmän monimutkaisuus synnyttää eriarvoisuutta sekä väliinputoajia. Tukijärjestelmän uudistus vähentäisi myös OECD:n mukaan köyhyyttä Suomessa.

Tukijärjestelmä on tarpeettoman monimutkainen suhteessa sen tuottamiin euromääräisiin tuloihin. Viisi eri tukimuotoa: ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha tai peruspäiväraha ja työmarkkinatuki lisättynä asumistuella ja viimesijassa toimeentulotuki osineen tuottavat keskimäärin saman tuloksen käteen jäävissä tuloissa, mikä on pääkaupunkiseudulla 1200 €/ kk yksinelävälle. Ottamalla käyttöön vuonna 2019 tulorekisteri voidaan päästä myös tukien takaisinperinnästä ja tukien vyörytyksestä eroon. Näin kaikki työ muuttuu nykyistä kannattavammaksi ottaa vastaan. lisää http://www.kd.fi/2018/03/21/essayah-juho-saaren-koyhyystyoryhma-ehdottaa-kdn-esilla-pitamaa-mallia/

Kommentoi kirjoitusta.

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2018!

Maanantai 1.1.2018 klo 20:19

KD eduskuntaryhmä: Sote-valinnanvapausmalli kasvattaa yhä hyvinvointieroja

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä ei ole tyytyväinen perustuslakivaliokunnan huomioiden jälkeen korjattuun sote-valinnanvapausmalliin, vaan pitää tehtyjä muutoksia riittämättöminä. KD eduskuntaryhmä antoi perjantaina lausuntonsa esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveysministeriölle.

– Muutokset eivät vielä ole riittäviä turvaamaan uudistuksen alkuperäisiä päätavoitteita. Hyvinvointierot voivat jopa kasvaa niin alueellisesti kuin väestöryhmien välillä. Pienten maakuntien on vaikea selvitä lakisääteisistä tehtävistä, eli kansalaiset todennäköisesti saavat niissä huonompaa palvelua kuin vauraammissa maakunnissa. Linjaukset valinnanvapaudesta eriyttäisivät palveluja ja väestöä myös sote-alueiden sisällä, lausunnossa todetaan.
– Esillä ei ole ollut uskottavia keinoja niin sanotun kermankuorinnan estämiseksi. Terveen väestönosan ylihoitamisen vaara on myös ilmeinen. Samalla palvelujen taso eriytyy siten, että eniten palvelua tarvitsevat saavatkin niitä yhä vähemmän.

KD:n mielestä olisi tarkoituksenmukaista, että asiakassetelit otettaisiin käyttöön maakunnan päätöksellä, jolloin valinnanvapautta voidaan lisätä asteittain, harkitusti ja hallitusti. Esitysluonnoksessa puolestaan lähtökohtaoletuksena on asiakassetelien laaja käyttöönotto, jota maakunta voisi vain erillisellä päätöksellä rajoittaa.

Lausunnossa suhtaudutaan epäilevästi myös tavoiteltujen kolmen miljardin euron säästöjen saavuttamiseen. Siinä viitataan aiempiin laajoihin kokeiluihin, joissa perusterveydenhuollon asiakasseteli on lisännyt myös palvelujen kysyntää ja sen myötä kuluja. Lisäksi valinnanvapausmalli pirstoo tuottajakentän ja sen myötä jättää edelleen voimaan osaoptimoinnin kannattavuuden.

– Siinä missä kunta siirsi potilaat mahdollisimman pian erikoissairaanhoitoon, sama tapahtuu jatkossa yritysten toimesta. Kokonaisvastuuta ei edelleenkään saada saman katon alle, lausunnossa perustellaan.

KD:n mukaan erityisesti erikoissairaanhoidon ja päivystyksen suhteen on suuri vaara, ettei maakunta pysty turvaamaan riittäviä palveluja, mikäli uudistus toteutuu. Pitkällä aikavälillä sairaaloiden tuotannon siirtyminen yksityisille toimijoille haittaisi erikoislääkärien koulutusta. Yliopistosairaaloiden keskeinen tehtävä eli tutkimus ja opetus vaarantuisivat osaajien ja potilasmäärän vähentyessä.

Henkilökohtainen budjetti on kannatettava uudistus

Runsaasti palveluja käyttäville esitetty henkilökohtaisen budjetin mahdollisuus on KD eduskuntaryhmän mielestä kannatettava uudistus.

– Se lisää runsaasti palveluja tarvitsevien päätösvaltaa oman arkensa keskeisistä palveluista. Esimerkiksi vammaisen ihmisen kohdalla itsemääräämisoikeuden vahvistaminen on tärkeää. Henkilökohtaisen budjetin riittävästä resursoinnista on pidettävä huolta. Oleellista on, että esitysluonnoksen mukaisesti henkilökohtaisesta budjetista on mahdollista myös kieltäytyä, lausunnossa sanotaan.

Maakunnan liikelaitos vastaa palvelujen tuottamisesta, mikäli asiakas niin tahtoo tai hän ei ole tuettunakaan kykenevä hankkimaan tarvitsemiansa palveluita.

KD muistuttaa, että julkisella vallalla säilyy velvollisuus turvata jokaiselle yhdenvertaiset ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Osa maakunnista on jäämässä väestöpohjaltaan pieniksi ja samoissa maakunnissa myös yksityisten palveluntuottajien kiinnostus voi olla vähäistä. Ongelmia voi tulla myös henkilöstön rekrytoinnissa. Palvelujen saatavuuteen voi tulla ongelmia, mikäli maakunnan alueella palveluntuotannosta vastaa merkittäviltä osilta yritys, joka ajautuu konkurssiin. Maakunnan on esitysluonnoksen pohjalta haastavaa varautua tällaisiin tilanteisiin. Pahimmassa tapauksessa ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuu vakava vaara.

Mikäli lakihanke etenee suunnitellusti ja hallitus pääsee sopuun lakiesityksen sisällöstä aikataulussaan, eduskunta aloittaa asian käsittelyn helmikuussa. Lähetekeskustelun jälkeen esitys lähetetään sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jossa Kristillisdemokraatteja edustaa varajäsenenä kansanedustaja Sari Tanus. Sote-uudistuksen parlamentaarisessa seurantaryhmässä KD:n edustajana on kansanedustaja Päivi Räsänen.

Tutustu KD eduskuntaryhmän antamiin vastauksiin kokonaisuudessaan tästä

Kommentoi kirjoitusta.

KD Pohjanmaan piiri Lapualla 11.11.2017

Sunnuntai 12.11.2017 klo 21:05

Kristillisdemokraattien Pohjanmaan piiri kokoontui lauantaina 11.11.2017 Lapualle päättämään tulevan vuoden henkilövalinnoista piirijohtoon.

Piirin puheenjohtajana jatkaa seinäjokelainen Kimmo Rantanen ja varapuheenjohtajana vaasalainen Tellervo Vallius. Piirihallitukseen erovuoroisten tilalle valittiin Tiina Hauta, Kauhavalta, Helena Lahtinen, Lapualta, Merja Latvala Kurikasta, Arja Ollikainen Ähtäristä, Seppo Pitkänen Ilmajoelta, Anita Viik-Ingveskård Kristiinankaupungista ja Johanna Yli-Kaatiala Alavudelta. Piirihallituksessa jatkavat Heimo Hokkanen Vaasasta, Kaisa Jouppi Isostakyröstä, Tomi Kaunismäki Vaasasta, Annukka Latvala Seinäjoelta, Tellervo Vallius Vaasasta, Raija Viljanmaa Laihialta, Tero Virtanen Jalasjärveltä ja Tanja Ylä-Pöntinen Ähtäristä.

Kokous antoi julkilausumat:

Isänpäivä viralliseksi liputuspäiväksi

Kristillisdemokraattien Pohjanmaa piiri esittää isänpäivää viralliseksi liputuspäiväksi äitienpäivän tavoin. Isät ansaitsevat tunnustuksen tekemästään kasvatustyöstä äitien tavoin ja lapselle isä on yhtä tärkeä kuin äiti.

 Rikosrekisteriotteen esittämisvelvollisuus kotihoidon työntekijöille

Kristillisdemokraattien Pohjanmaa piiri edellyttää että kotihoidossa työskenteleville työntekijöille säädetään samanlainen velvollisuus esittää rikosrekisteriote kuin opetus- ja kasvatustyössä on. Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä on ollut voimassa ja lähes viisitoista vuotta ja se säädettiin lapsen turvallisuuden varmistamiseksi. Samanlainen turva on taattava kotihoidon kaikenikäisille asiakkaille.

Kommentoi kirjoitusta.

Perhekoon kaupunki Lapuan perhepuolue KDn osasto huolissaan hyvinvoinnin heikentymisestä

Sunnuntai 5.11.2017 klo 16:56

Kristillisdemokraattien Lapuan paikallisosaston syyskokous pidettiin 29.10.2017.  Johtokunnan jäseniksi valittiin Jarmo Tupila, Sirpa Vieri, Kari Laine, Soile Sinnemäki, uusina Markus Tattari ja Heli Matilainen. KD Lapuan puheenjohtajana jatkaa Helena Lahtinen ja varapuheenjohtajana Kari Laine

Poliittisen tilannekatsauksen piti KDLapuan 9,7 %:n kannatuksesta iloitseva KDn hallintopäällikkö, lapualaistaustainen ja nykyään Riihimäen kaupunginvaltuustossa vaikuttava Ismo Portin.

Vuosikokous antoi kannanoton, jonka mukaan Perhekoon kaupunki Lapuan KDosasto kannattaa Kristillisdemokraattipuolueen vaatimuksia purkaa hallituksen esittämät 0,85 %:n juustohöyläleikkaukset, jotka kohdistuvat muun muassa takuueläkkeisiin, lapsilisiin ja vammaistukiin. Näiden nipistysten lisäksi rintamalisän leikkaus Suomi 100 -juhlavuonna on täysin sopimatonta.

Suomalaisen hyvinvoinnin rakentaneet vanhukset tarvitsevat heikennysten sijaan inhimillisen hoidon ja riittävän toimeentulon. Vanhusten ohella lapsiperheiden hyvinvoinnista kannattaa huolehtia, sillä meidän yhteinen tulevaisuutemme riippuu perheissä kasvavista lapsista – huomisen vastuunkantajat eivät kasva neuvottelupöydissä eivätkä työpaikoilla, vain ydinperheet voivat tuottaa lapsia hankkimalla tulevaisuuden väestön.

Kommentoi kirjoitusta.

KUTSU KD Lapuan vuosikokous 29.10.2017

Tiistai 24.10.2017 klo 8:03

KD Lapuan vuosikokous pidetään  su 29.10.2017 klo 18 kaupungintalon kahviossa (käynti Heimonkartanon puolelta), esillä sääntömääräiset asiat.

  • Mukana lapualaisjuurinen KDn toiminnanjohtaja Ismo Portin.
  • Kahvitarjoilu
  • Olette sydänlämpimästi tervetulleita!

Kommentoi kirjoitusta.

KD Valtuustokolumni 9.2017

Sunnuntai 8.10.2017 klo 21:42

SOTEMAKUuudistus odotuttaa toteutumistaan vielä pari vuotta. Jos uudistus toteutuu suunnitellusti, vuoden 2020 alusta kunnan ydintehtäviksi muodostuvat kuntalaisten hyvinvoinnin ja kunnan elinvoiman turvaaminen. Toimintatavat muuttuvat, keskeiseksi nousee kuntalaisten osallisuus.

SOTEn jälkeinen kunta on avoin ja kuntalaisia aktivoiva, siksi on jo nyt muutettava toimintaa aivan uudenlaisten osallisuutta mahdollistavien toimintatapojen löytämiseksi, tarvitaan kuntalaisraateja, palautemahdollisuuksia, kokemusasiantuntijoiden ja vaikuttamistoimielinten mukaan saamista. Kuntalaisten osallistuminen ei ole jatkossa enää vain ”kuulemista”, mielipiteet on otettava huomioon jo toimintaa suunniteltaessa.

 Kuntalaisten ohella yhteisöjen ja yritysten kanssa tehtävään yhteistyöhön on rakennettava aivan uusia toimintatapoja, Esa Suutalan kolumnissaan ideoimaa mallia (Miten olisi Into Lapua LS 14.9.2017) voisi jatkojalostaa nykyistä laajemman ja tasapuolisemman yhteistyön saamiseksi lapualaisten yritysten ja yhteisöjen kanssa.

 Uusittu kuntalaki (410/2015) tuli voimaan 1.6.2017. Lakiin on koottu muiden uudistusten ohella säännökset kunnan vaikuttamistoimielimistä, joita ovat vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto. Lapualla näillä toimielimillä on osin jo melko pitkä elinkaari, mutta uudistetun lain mukaan niille on annettava leveämpi liikkumatila ja mahdollisuus osallistua aidosti kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan omaa väestöryhmää koskevissa asioissa.

 Muutos edellyttää Lapuallakin uudenlaisia toimintamuotoja, vaikkapa aluksi linjakeskusteluita johtoryhmän ja hallituksen kanssa niin että nuorten, vammaisten ja ikääntyneiden osallistuminen toiminnan kehittämiseen ja ongelmien korjaamiseen on oikeasti mahdollista. Kuntalaisten ääni on saatava paremmin kuuluviin - ja samalla on tarkasteltava luottamushenkilötyöryhmien tehtäväkokonaisuuksia.  

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa vuodelta 2016 nostetaan rohkeasti ja aiheesta esiin lukuisten työryhmien sekavahko kokonaisuus, joka on omiaan aiheuttamaan toiminnan tempoilua, roolien hämärtymistä ja tiedonkulun katkoksia. Erikoinen ilmiö on tiettyjen luottamustehtävien kiinnittyminen muutamiin luottamushenkilöihin toimielimen sijasta. Viime kaudella henkilöt toimivat puheenjohtajistossa, nyt ko. henkilöt ja samat asiat hoidetaan kaupunkisuunnittelujaostossa. Sen esityslistaa tai muistioita ei vielä ole löytynyt mistään. Muissa kunnissa tai kaupungeissa ei tällaista toimintatapaa ole.

 Kaupungin ja kaupunkilaisten etu edellyttää selkeää valmistelua ja päätöksentekoa niin, että päättäjillä on edellytykset tehdä päätöksiä riittävän ja ajoissa saadun valmistelutiedon turvin – lukion rakentamiskustannusten noususta päättäjät ja koulujen suunnittelutoimikunnan jäsenetkin saivat tiedon vasta paikallislehden sivuilta. Hyvinvointi ja elinvoima rakentuvat vain riittävän tiedon ja reilun yhteistyön aineksista.

                     

Helena Lahtinen, KD, kaupunginvaltuuston II. varapuheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta.

ALANKO HARJAKORKEUDESSA

Torstai 5.10.2017 klo 21:53

Tähän Alangon osaan avaa alueen ensimmäisenä Tokmanni.

Tähän Alangon osaan avaa alueen ensimmäisenä Tokmanni.Alan­gon ra­ken­tu­va lii­ke­kes­kus on eh­ti­nyt har­ja­kor­keu­teen. Wa­saG­roup Oy:n ra­ken­nut­ta­ma kah­den ta­lon ko­ko­nai­suus juh­lis­taa par­hail­laan har­ja­kai­sia.

-Ensimmäisenä Alangossa avaa Tokmanni, joka starttaa joulumarkkinoille, kertoo WasaGroupin konsernijohtaja Ari Tyynismaa.

Ensi vuoden alkupuoliskolla avaavat K-Rauta ja K-Supermarket. Lisää ensi viikon Lapuan Sanomissa.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »